Как ни действа алкохолът?
Как ни действа алкохолът? / ThinkStock/Getty Images

Алкохолът въздейства различно върху хората. Според американски психолози след няколко чашки в повече, хората се превръщат в четири типа - те приличат на Хемингуй, на Смахнатия професор, Мери Попинс или мистър Хайд, съобщи в. "Дейли телеграф".

Най-голямата група прилича на Хемингуей. Те се променят много малко дори и след много алкохол. Тези щастливци почти не губят задръжките и интелекта си. Те остават организирани и разбират добре абстрактни идеи, а от предишни изследвания е известно, че тези два фактора намаляват най-много при пиянството. Затова групата се откроява от останалите почти като Ърнест Хемингуей, който твърдял, че "може да изпие адско количество уиски, без да се напие".

Каква е връзката между алкохола и хъркането?

Смахнатите професори обаче се променят драматично, като им идва огромен кураж. Точно като във филма на "Дисни", те сякаш преминават през химична трансформация - от интровертни и тихи хора се превръщат в отракани и стават безскрупулни. Към тази група спадат 20 процента от изследваните, повече мъже, отколкото жени.

Третата група - около 15 процента, след почерпка прилича на Мери Попинс - милата и любезна бавачка. В нея попадат предимно жени. Те запазват приятелския си и състрадателен характер и с напредването на нощта. При тях също задръжките, интелектът и доброжелателноста намаляват по-малко от средното заради алкохола.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

Съвсем различно е със заприличващите на мистър Хайд. С всяка чашка те стават все по-неприятни, интелектът и задръжките им намаляват много, точно като на злокобното алтер его на д-р Джекил. Хората от тази група най-често не помнят какво са вършили и попадат в ареста заради неприемливо поведение. В нея попадат 23 процента от изследваните, като две трети от тях са жени.

Психолозите от университета на Мисури-Колумбия са работили с 364 души. които са попълнили тестове за оценка на характера два пъти - трезви и когато по тяхна преценка са били пияни.

Източник: БТА