Червеното вино отпуска и предразполага към секс
Червеното вино отпуска и предразполага към секс / ThinkStock/Getty Images
Алкохолните напитки влияят различно на настроението, установи изследване в 21 държави, с което учени анализират пиенето и емоциите, съобщиха в. "Дейли мейл" и Би Би Си.

Вижте кои са четирите типа пияни хора според пиянството им

Концентратите правят хората по-енергични и по-агресивни, а червеното вино отпуска, предразполага към секс, но и човек от него става по-летаргичен и сантиментален. Ефектът от бялото вино е като от червеното, но по-слаб.

Алкохолът подтиква и двата пола да "слагат рога" на половинките

Бирата успокоява като виното, но повишава и самочувствието.
Учените от университета в Бангор и лондонския Кингс колидж са работили с данни от Глобалното изследване на употребата на упойващи средства, обхванало с интернет анкета 30 000 души от цял свят.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

Анкетираните са казали, че се чувстват най-спокойни, когато пият вино или бира. Повече от 40 процента са признали, че от концентратите се чувстват секси или стават влюбчиви, а над половината - че след като пийнат нещо по-силно, са по-уверени.
Според повече от 50 процента от анкетираните концентратите дават енергия, но една трета признават, че когато ги пият, стават по-агресивни и неспокойни.

Самият алкохол, известен с химическото име етанол, химически е идентичен, независимо от напитката, обясни проф. Марк Белис от екипа. За различното емоционално въздействие е отговорен начинът на пиене.

Влюбването е като пиянството, притъпява инстинктите

Концентратите обикновено се пият по-бързо и в тях има повече алкохол. Резултатът е по-бърз стимулиращ ефект. Напитките се консумират по различни социални поводи. Хората могат да ги пият съзнателно, за да се напият бързо, или пък бавно с храна. Важен е и ефектът на очакването.

Сред жените има повече емоционални реакции, докато мъжете по-често стигат до агресивност

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА