Учени: Влюбването е като пиянството, притъпява инстинктите
Учени: Влюбването е като пиянството, притъпява инстинктите / Thinkstock/Getty Images

Хората копнеят за със своята сродна душа. Някои успяват да я намерят, но други - не. Освен основната съвместимост с партньора, която съзнателно търсим, има и някои неуловими фактори, които основно се отнасят до няколко научни дисциплини - генетика, биохимия, еволюция, психология.

А когато главата и сърцето не могат да помогнат в намирането на емоционалния партньор, тук са експертите, за да посочат някои важни научни параметри.

13 факта за любовта

Изглежда биохимията значително влияние върху нас. Например доказано е, че жените се обличат по-провокативно по време на овулация, а влюбването е като пиянството, което може да притъпи инстинктите и да доведе до взимането на грешни решения.

По какво се различават влюбеността и обичта

Учените твърдят, че между мъжа и жената има химия. Жената избира мъжа въз основа на миризмата, като вдишва набор от гени, които подсъзнателно дават или не шансове на едно потомство да оцелее.

Влюбваме се само за 1/5 от секундата

Според мнението на учените при избора на партньор, трябва да избягваме хората, с които никога не сме се карали. Проучване показва, че двойките, които спорели преди брака, през следващите три години от съвместния живот са били много по-щастливи, а пък тези, които преди брака са избягвали конфликтите, стигнали до развод много по-бързо.

Източник: БГНЕС