Дерматолози съветват да не използваме гъби за баня
Дерматолози съветват да не използваме гъби за баня / ThinkStock/Getty Images

Гъбите за баня са отлично средство за отстраняване на мъртви кожни клетки и допринасят за мека и гладка кожа, но същевременно са развъдник на бактерии, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Джърнъл ъв клиникъл майкробайолъджи".

Смъртоносните бактерии, които дебнат от грима

Всеки път, когато използва гъба за тяло, освен сапун или лосион, къпещият се втрива в кожата си няколко смущаващи допълнителни съставки, сред които бактерии и плесени, предупреждава дерматологът Джей Матю Найт, цитиран от в. "Ню Йорк пост".

Най-мръсното място в дома

Експертът отбелязва, че за съвсем кратко време под въздействие на благоприятните за развитието на бактерии влага и топлина в банята, гъбата за тяло се превръща в развъдник на микроорганизми, способни да навредят на здравето. Още по-вредно е използването на гъби за баня след бръснене, тъй като микробите лесно проникват дълбоко в кожата през раничките от порязване.

Рисковете, които крие интимното обезкосмяване

Според публикацията внушителните 98 процента от дерматолозите не препоръчват използването на гъби за баня.

Ако хората не могат да се откажат от употребата им, съветът на експертите за справяне с бактериите в тях е гъбите за тяло да бъдат изплаквани старателно след всяко къпане и да се оставят да съхнат далече от душа, пише БТА.

Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни