Ден на вредната храна
Ден на вредната храна / www.sxc.hu

Необичаен празник - Ден на вредната храна (Junk Food day) отбелязват днес в САЩ любителите на чипсове, пържени картофки, сладкиши и продукти, продавани във веригите за бързо хранене.

Дори най-популярното национално ястие - хотдог - е поставено в графата "продукти-боклуци". Над 60% от американците страдат от наднормено тегло и ако затлъстяването на нацията продължи със сегашните темпове, към 2015 г. 75% от американските граждани ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени, цитирани от БГНЕС.

За някои всеки ден е ден на вредната храна. За останалите днешният ден е възможност без чувство за вина да си позволят продукти, от които обикновено се въздържат. Всеизвестно е, че всичко вредно е вкусно, обясняват привържениците на празнуването на този ден.

Те призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да си купи пуканки в киното и да пие кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.

Определението "вредна храна" за пръв път въведе преди 40 г. ученият микробиолог Майкъл Джейкъбсън, обозначавайки с този термин продуктите, съдържащи много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност - т.е. витамини и минерали.

През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния Скрипс Ризърч Инститют доказаха, че вредните продукти влияят на функционирането на мозъка също както наркотиците и създават хранителна зависимост.