Дамските стъпала стават все по-големи
Дамските стъпала стават все по-големи / www.sxc.hu

Дамските стъпала стават все по-големи и смятаният до неотдавна за голям номер 39 минава вече в средна големина, информира БГНЕС.

Британски медицински експерти смятат, че това е част от еволюцията, но и последствие от епидемията на затлъстяване, която засяга вече целия свят. Според тях консумацията на висококалорични и мазни храни, както и употребата на алкохол в периода на пубертета стимулира хормоните, а те влияят не само на килограмите, но и на големината на крайниците.

Изследването им показва, че през последните 5 години търсенето на дамски обувки №44 е нараснало с 23%, така че отделни магазини предвиждат да предлагат и обувки №46 като стандартна обувка.

Смятаната за най-красива дамска обувка е №37, заради това повечето магазини на витрините си излагат точно този номер. Също така на панаирите на обувката производителите винаги показват на заинтересованите купувачи първо №37, независимо дали става въпрос за сандали, ботуши, чехли или маратонки. "Най-красивият мъжки модел е №40", твърдят още експерти.