На 27 март 1969/1970 година е родена поп иконата Марая Кери. Около рождената година на гласовитата певица има истинска мистерия - 1969 или 1970 - тя самата отказва да разкрие истината.

И за двете години можете да откриете куп доказателства в социалните мрежи от феновете ѝ, които са разделени на два лагера по темата. Все пак повечето сайтове приемат, че певицата се е появила на бял свят през 1970 г.

Как се промени съблазнителната Марая Кери през годините (СНИМКИ)

След дебюта си през 1990 г. Марая Кери става първата певица, която оглавява американската класация Billboard Hot 100 със своите сингли пет поредни пъти. След брака си с президента на Columbia Records Томи Мотола през 1993 г. тя утвърждава позициите си на най-успешната певица на компанията.

Марая Кери
Gulliver/Getty Images

След развода си с Томи Мотола през 1997 г. Марая Кери решава сама да поеме контрол върху имиджа и музиката си, включвайки елементи на хип-хоп в песните си.

Марая Кери – преди, сега и завинаги (СНИМКИ)

Популярността ѝ спада, а по-късно певицата напуска Columbia Records (2001 г.). Марая Кери изживява тежко тези събития емоционално и физически. Друг удар за певицата е неуспехът на филма и албума ѝ, носещи името Glitter.

През 2002 г. подписва договор с  Island Records и през 2005 г. отново си възвръща челните места в поп музиката.

През 2000 г. на церемонията по връчването на Световните музикални награди Марая Кери е обявена за певицата с най-много музикални продажби за хилядолетието.

Марая Кери
Gulliver/Getty Images

Тя има най-много сингли, оглавили първите места на класациите – 18. Тя е носител на 5 награди Грами, освен това е единственият изпълнител с шестнадесет статуетки от Световните музикални награди.

В края на 2019 година Марая Кери счупи три рекорда на Гинес с коледния си хит "All I Want for Christmas is You" - за най-високо класирано коледно парче на самостоятелен изпълнител в чарта Hot 100 на "Billboard", за най-стриймвано парче на изпълнителка в Spotify в рамките на 24 часа и за най-много седмици, прекарани на коледно парче в Топ 10 на британската класация за сингли.

В края на 2020 година певицата отново се завърна на първо място в Hot 100 на "Billboard" за сингли с "All I Want For Christmas Is You".

Марая Кери притежава петоктавен диапазон.