В соленото езеро Акротири в Кипър вчера сутринта бе забелязана най-рядката птица - черно фламинго, съобщи пред журналисти Алексия Пердиу, представител по въпросите на околната среда на администрацията на британските суверенни бази на острова, на територията на които се намира езерото, предаде ТАСС.

Освен по цвета черното фламинго не се отличава по нищо друго от своите розови събратя. Според експерти цветът му е резултат от много рядко за пернатите генетично отклонение - меланизъм, който се предизвиква от прекомерно количество на пигмента меланин в организма. Това явление се среща също при млекопитаещите, особено при котките, а също при влечугите, насекомите и рибите.

Черното фламинго е било забелязано от експертите по време на наблюдение на птиците и тяхното редовно преброяване. Те не изключват това да е същото фламинго, което за пръв път е било видяно на едно от езерата в Израел през 2014 г. Ние сме изключително развълнувани от това събитие, тъй като смятаме, че това фламинго е може би единственото в света в своя род, заяви Пердиу пред кипърското интернет издание In-Cyprus.

Източник: БТА