/ iStock/Getty Images
Кои части от тялото според лекарите е по-добре да не докосвате излишно, за да избегнете инфекциозни заболявания?

Първата част на тялото е пъпът

Защо е опасно да докосваме пъпа си? Защото благодарение на анатомичната си форма, това е много удобно място от тялото ни за възпроизводството на много патогенни бактерии и гъбички. Те се хранят главно от мъртвите слоеве на епидермиса, а влажната среда там се поддържа от изпотяването. Бактериите и гъбичките в пъпа присъстват при абсолютно всички хора.

Може би сте обърнали внимание, когато сте се опитвали да почистите пъпа си от замърсяване, че понякога усещате неприятна миризма? Това е миризмата, образувана в резултат на жизнената активност на тези множество микроорганизми.

Следователно, в никакъв случай не докосвайте пъпа си излишно, когато няма начин веднага да измиете ръцете си след това. В противен случай можете да докоснете лицето си с ръце - и вероятността от заразяване с неприятна болест се увеличава многократно. Ако трябва да почистите пъпа, направете го, докато вземате душ и веднага измийте ръцете си със сапун и вода.

Втората част на тялото са ноктите.

Ако гризете ноктите си от време на време, това е много нездравословен навик. Под тях, колкото и да са чисти и добре поддържани, винаги има вредни бактерии и гъбички. Когато гризете ноктите си, всички тези микроорганизми лесно влизат в стомашно-чревния ви тракт. След това остава да се надявате само на вашия железен имунитет.

Третата част на тялото е лицето.

Много хора имат навика несъзнателно да подпират лицето си с ръце, когато четат, мислят или работят. По ръцете, както знаете, има защитен слой мазнини, който при контакт с лицето запушва порите и по този начин блокира нормалното им функциониране - резултатът са различни кожни проблеми по лицето, като акне.

Ето защо, ако искате лицето ви да е винаги чисто, избягвайте да го докосвате с ръце, а ако възникне нужда, направете го само с добре измити ръце.
Освен кожата на лицето, трябва да избягвате да търкате често очите, носа и устните си - чрез тях инфекциите лесно навлизат в тялото ви.
БГНЕС