/ / iStock/Getty Images
Учени заснеха косатки, живеещи в зоологическа градина в Испания, да докосват леко езиците си и да се хапят безобидно за сдобряване, съобщи в. "Дейли мейл". 6 дни и 70 души: Спасяват пленени косатки (СНИМКИ)

Целувката е само една от многото прояви на общуване между косатките в над 100-те часа записи, направени в Лоро парк в Тенерифе.
 

Макар и косатките да са агресивни много рядко помежду си - около 1% от контактите, между тях също има дрязги. Те могат да се изявят в избутване, хапане, преследване, удар с опашката и други неприятелски движения. "Наблюдавахме, че след агресивно поведение... веднага следва приятелска проява за помиряване", каза един от авторите на изследването Хавиер Алмуниа. За да настъпи мир, косатките изразяват приятелско отношение. Най-често правят това с плуване в синхрон.

Безутешна косатка носи цяла седмица безжизненото тяло на малкото си (СНИМКИ)

Косатките са сред най-общителните същества на планетата ни, редом с приматите и делфините. За да се помирят, обикновено са им необходими само три минути. "Когато има стабилна група със солиден матриарх, чието лидерство не се оспорва, конфликтите са незначителни и не продължават дълго", обясни Алмуниа. Изследването в Лоро парк е много важно за опознаване на косатките, които са трудни за наблюдаване в естествена среда. То ще помогне и за подобряване на условията им на живот в плен.
БТА