Косатките в Северозападния Тихи океан гладуват заради човешката дейност
Косатките в Северозападния Тихи океан гладуват заради човешката дейност / ThinkStock/Getty Images
Косатките в Северозападния Тихи океан гладуват заради човешката дейност и експерти предупредиха, че са необходими спешни действия, за да бъде спасен видът, съобщи в. "Дейли мейл".

Изчезна Бабчето - най-старата косатка в света
 
Главна заплаха за косатките са шумът и натовареният морски трафик, недостигът на любимата им сьомга и замърсяването на водите с промишлени химикали. Това са изводите от няколко изследвания. Най-тежкият проблем на косатките е недостигът на храна.
Основната храна на косатките - кралската сьомга, намалява. Специалисти от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата работят усилено, за да увеличат популациите.

Стадо величествени косатки плуват през залива Авачиски
 
Шумът от човешката дейност също е опасен за косатките, защото пречи на общуването им. Заради него те по-трудно си известяват къде минават пасажите с риба.
Чернобелите китове бяха включени в списъка на застрашените животни през 2005 г. Според преброяването от 2016 г. южното семейство косатки в Северозападния Тихи океан вече наброява само 78 животни, при 98 през 1995 г. От няколко години малка косатка не се е раждала в него, а би трябвало да се раждат по четири-пет годишно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА