Младенеца Христос
Младенеца Христос / bgmedia.at
Младата българка Александра Харизанова, която е ученичка в 11 клас, създаде роклята и грима на момичето, което се превъплъщава в ролята на Младенеца Христос на коледния базар във Виена и носи подаръци на децата, съобщиха от бюрото за международни връзки на община Виена.

За първи път костюмът на Младенеца Христос е изработен от ученици на виенското училище за мода Хетцендорф, предава БТА. Александра Харизанова е родена и живее във Виена, но говори свободно български.

Всяка година в средата на ноември във Виена запалват тържествено светлините на коледното дърво на най-известния коледен базар в града - този на площада пред кметството. На тържествената церемония присъства и Младенеца Христос, който в католическия свят носи подаръците и замества Дядо Коледа. Ролята на Младенеца се изпълнява винаги от младо момиче с дълги руси къдрици, облечено в бяла роба. Тази година това е 23-годишната студентка по начална педагогика Таня, която от години мечтае да участва в предколедната магия, за да зарадва малки и големи. Основната й задача до 26 декември е да разказва коледни истории на децата и да отговаря на въпросите им, свързани с празника.

Тази година в австрийската столица отново са открити 20 големи коледни базара с над 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Виенчани тачат коледните традиции и с удоволствие посещават базарите, които в наши дни са се превърнали и във важен икономически фактор. Проучване на Стопанската камара на Виена показва, че тази година виенчани ще посетят някой коледен базар средно по три пъти и половина, което означава 4,6 млн. посетители, без да броим многобройните туристи.
Всеки от тях ще похарчи там по около 22 евро или общо около 100 млн. евро. 50 процента от виенчани са привлечени най-вече от празничната атмосфера на базарите и възможността да се срещнат там с приятели, 38 процента посочват, че отиват там, за да пийнат чаша пунш, греяно вино или горещ шоколад, а 24 процента са привлечени от типичните коледни лакомства, които се предлагат. Базарите са и място, където 12 процента от виенчани купуват коледни подаръци.

Виена има площад на целувките

Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година беше открит на 15 ноември и ще остане отворен до 26 декември. 152 щанда, коледна работилница за най-малките и Дървото на влюбените, което е украсено с 200 светещи червени сърца и е любимо място за среща и за снимки на влюбените. Пред него се намира и Площадът на целувките.
Коледният базар е любимо място и за децата, които със сигурност няма да скучаят там. Едно от любимите места на най-малките е пощенският офис на Младенеца Христос, където те могат да изпратят желанията си за коледни подаръци. Малчуганите могат да избират от безбройните развлечения, които са подготвени специално за тях - да се повозят на виенско колело или на въртележка, да се разходят с пони или елени, да се качат на коледния експрес или да се включат в някоя от разнообразните игри. Непосредствено до базара, на площ от 3000 кв. м., се намира и романтичната ледената пързалка, така наречената "Малка ледена мечта".
Но главният герой на базара пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата "Коледна елха за всички" и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година това е 32-метров смърч на 130 години от Залцбург.