Бръмбар-гробар изпраща сигнал Днес не съм в настроение за секс
Бръмбар-гробар изпраща сигнал Днес не съм в настроение за секс / ThinkStock/Getty Images

Когато женската на "бръмбара-гробар" се фокусира върху грижите за поколението и не иска да създава ново, тя изпраща химически сигнал на сладострастния самец, с който му казва "Мили, днес не съм в настроение за секс", предава Ройтерс.

Агенцията цитира германско проучване, което разкрило как тези животни използват въздействието на антиафродизиак, който да подскаже на мъжкия, че женската не е фертилна. В същото време, в този 3-дневен период, тя се отдава на грижите за малките, който е критичен за оцеляването им.

Животински нагон

Екипът на Сандра Щайгер от университета в Улм изучил подробно поведението на бръмбарите от вида Nicrophorus Vespilloides, известен с това, че "погребва" труповете на малки животни, като птички и гризачи за храна на техните ларви. От направените наблюдения проличало как тези насекоми дават предимство на отглеждането на малките пред поривите на нагона.

Похотлив броненосец стана интернет сензация (ВИДЕО)

Бръмбарите-гробари се срещат в районите с умерен климат в Европа, Азия и Северна Америка. Изследваните екземпляри били с дължина 2 сантиметра, с черни тела и ярко оранжеви петна. Екипът на Сандра Щайгер проследил 400 бръмбара, събрани от гора в Германия.

Животът на синигерите е белязан от предателства, изневери и разводи

Мъжкият и женският оформят двойка, но те не остават заедно за цял живот. Женските стават временно инфертилни след раждането на поколението в продължение на три дни, когато малките не могат да се хранят сами. Тогава те изпускат феромона страстоубиец, който кара мъжките да се въздържат от копулация.

Двойката посвещава времето си на отглеждането на ларвите. Родителите ги хранят с повърната храна от труповете на заровените от тях животни.

Източник: БТА