Животински нагон
Животински нагон / снимки: Reuters архив

Да отхапеш главата на любовника си или след полов акт да се настаниш за пет месеца върху тялото му - това са само някои от интимните практики в животинския свят. Изложба в Лондон разказва за секса при животните.

Още от входа на изложбата посетителят получава странното усещане, че се намира в секс-магазин.

Светлината е приглушена, музиката - по-силна от обикновено, а на фона на спорадични сладострастни стонове любопитните изминават дълъг коридор, отвеждащ ги до надпис с четирите многозначителни букви С-Е-К-С.

Животински нагон
netinfo

Забележително е, че сластната инсталация се намира не къде да е, а точно в Музея по естествена история в Лондон, известен със своя консерватизъм и еснафщина. Културната институция се гордее със своята безценна колекция от скелети на динозаври и претъпкани витрини с прашни животински трупове и по-скоро е носилa духа на Викторианската епоха, отколкото на първичния разврат. Това кара мнозина да се питат какво се е случило? И наистина ли в случая става дума за секс?

Животински нагон
netinfo

Първото впечатление не лъже, но с изложбата музеят остава верен на своята културна мисия. С изследователска изчерпателност е представена темата за сексуалността, но не в претъпканата ни от еротични послания действителност, а в по-малко познатия свят на животните. Подробност, която не отнема ни най-малко от привлекателността на изложбата.

Човешките секс-хрумвания - направо жалки?

Посредством множество примери посетителят е въведен в методите, предпочитанията и практиките на животините по време на секс, в сравнение с които човешките еротични хрумвания изглеждат направо жалки. Било то сексуални практики, траещи от секунди до цели часове, хетеро или хомо, садо или мазо, моногамно или безразборно, по двама, по трима или повече, музеят представя такива моменти от интимния свят на животните, каквито хомо сапиенсът никога не би могъл да измисли.

Животински нагон
netinfo

Впечатление веднага правят видео-материали, снимки и образци на съвкупляващи се животни, които никак не са подходящи за малолетна публика. Изборът за толкова натуралистично представяне на плътските наслади учудва, защото музеят е посещаван предимно от ученически класове и родители с деца. Кураторите на изложбата обаче настояват, че решението е взето напълно съзнателно, с цел музеят да привлече интереса и на онези, свързващи го досега само с ученическите години и скучните разходки с родителите си. Достъп до изложбата "Сексуалната природа" имат и ученици, но само ако са придружени от родителите си, които пък от своя страна са изрично предупредени, че "тук може да срещнете думи като: пенис, вагина, тестиси, фалос, гениталии, матка, ерекция, сперма, еякулация, оргазъм, девственост, любовна игра, насилствен секс, изнасилване".

Животински нагон
netinfo

Последното се оказва, че е често разпространено явление сред привидно миличките на външен вид патици и патоци. Сексуалните им извращения са представени по един доста странен начин от актрисата Изабела Роселини чрез продуцираната от самата нея поредица късометражни филми "Зелено порно". В тях самата тя се превъплащава в ролите на охлюв, муха, риба, че и патица дори, за да представи сексуалното поведение на съответния животински вид.

Триковете на "животинските свалячи"

Посетителят на изложбата ще открие и това, че в междуполовите си отношения много животински видове никак не се отличават от хората: в битката за избраната женска муфлонът например винаги се прицелва в слабините на своя противник. Големият синигер пък първо извежда своята любима "на вечеря", преди да се впусне в действие - тя от своя страна му обръща внимание само докато той я храни. Шимпанзетата пък опровергават мита, че мисионерската поза се изпълнява само от човеците. В представеното филмче те не само се справят с успех с познатото положение, но и изглеждат точно толкова отегчени и безразлични, колкото и актьорите в порно филм. Пингвините пък изнасят на своите избраници серенади и оставят по вратлетата им любовни ухапвания.

Животински нагон
netinfo

Ивичестата хиена е позната в животинския свят с това, че отглежда децата си без да разчита на мъжка подкрепа. Тя е физически по-силна и превъзхожда с това бащата на своите деца. Съвсем човешки изглежда и поведението на редица моногамни птичи видове, които цял живот имат сериозен партньор. Когато обаче отиват на излет в чужди ривиери, те не се поколебават да изневерят. Само трябва да им се предостави подходящата възможност.

От нежностите на други видове животни пък определено има какво да се научи: поведението на тревоядните насекоми от сем. Phasmidia след любовен акт не може да бъде надминато. Мъжкият просто сяда върху своята половинка и може да остане седнал върху нея до пет месеца. Не толкова роматична е обаче богомолката, която след полов акт без много да се церемони просто изяжда главата на своя партньор. Диви са също и хищните мухи, които не само че се сношават по време на полет, но през това време женската губи част от сетивата си, напр. слуха и зрението.

Животински нагон
netinfo

Количеството или качеството?

По въпроса дали големината е от значение, природата се е произнесла ясно. При мъжките количеството е по-важно от качеството, и то при всеки полов акт. Те отделят по време на полов акт милиони сперматозоиди, докато женските произвеждат само няколкостотин яйцеклетки през целия си живот. Големината на тестисите пък е обратно пропорционална на самочувствието на някои животни. Шимпанзетата например със своите кокетни женски имат четири пъти по-големи тестиси от горилите, които с много по-твърд замах контролират своя харем. Особено отежнено изглежда положението на Орехчето (вид птица от разред Врабчоподобни), чиито тестиси достигат до 1/4 от теглото му.

Изложбата завършва с представяне на доминиращия бозайник на планетата - човека. Посетителите например научават, че ежедневно се случват 120 милиона сексуални акта и че 22 процента от британските жени определят лопатките като най-еротичната част от мъжкото тяло.