/ iStock/Getty Images
Понякога изглежда невъзможна задача да заспим през нощта, независимо колко сме изморени в края на деня. Стрес, тревожност или болка са сред многото фактори, които ни пречат да спим добре, съобщи Mirror.

Национална здравна служба (НЗС) в Обединеното кралство твърди, че всеки трети среща трудности да заспи в някои моменти. Така че за всеки, който страда от пристъп на безсъние – не сте сами. Имайки това предвид, лекар сподели съвети за заспиване, включително и какво да не правите.

Д-р Миро Фигура публикува в социалната мрежа TikTok видео, в което каза на хората да не остават в леглото, ако не са успели да заспят в продължение на 30 минути. Това е така, защото мозъкът ви е „твърде активизиран“ и трябва да промените средата си.

„Първото нещо, което не искате да направите, е да останете в леглото. Ако след 30 минути не можете да заспите, мозъкът ви е твърде активизиран, трябва да смените средата“, обясни лекарят.

Той предлага да отидете в друга стая и да се ангажирате с някаква дейност.

„Отидете в друга стая и направете нещо скучно в среда с ниска светлина. Неща като плетене, четене, гледане през прозореца. Трябва да рестартирате секрецията на мелатонин от епифизната си жлеза. Но в никакъв случай екрани. Лаптопът ви, телефонът ви ще излъчват синя светлина, която ще прекъсне този цикъл. Ако все още не се чувствате уморени, опитайте техники за дълбоко дишане, свръхспокойна медитация – проверете ги“, съветва Фигура.

Той също препоръча вземането на мелатонин, когато не можете да спите. Но мелатонинът е достъпен само като лекарство по лекарско предписание във Великобритания и НЗС предупреди да не се поръчва онлайн от съображения за безопасност.

Според Фондацията за сън на повечето възрастни със здравословни модели на сън им отнемат между 15 и 20 минути за заспиване в типична вечер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС