Бракът е здравословен
Бракът е здравословен / netinfo

Тези, които официално са сключили брак, се отличават от неженените с по-голямо здраве. До този извод стигнаха специалистите от Националния център по медицинска статистика в САЩ.

Според данните от проведеното изследване, съпрузите и съпругите са физически по-активни, по-малко пушат и употребяват по-малко спиртни напитки. Те даже страдат по-рядко от главоболие и психическо разстройство за разлика от самотниците, овдовелите и разведените. Интересно е, че хората, живеещи на семейни начала, имат повече проблеми със здравето, отколкото женените официално. Изследователите също така са стигнали до извода, че женените мъже са по-склонни да напълняват от ергените.

Съществуват две основни теории, свързани с темата за брака.

Съгласно първата, женените мъже и омъжените жени имат повече предимства във финансов план, социална и психологическа поддръжка.

Втората теория гласи, че хората с по-стабилно здраве са готови да встъпят в брак и го правят, докато по-лабилните и болнави предпочитат да не се обвързват с такава отговорност.

"По мое мнение бракът е възможно да осигури на хората известно ниво на стабилност, а това означава по-голяма увереност и спокойствие", казва ръководителят на екипа от специалисти, занимаващ се с изследването, Шарлот Шанборн.