Пътят на босилека започва от Азия. Още преди 5 000 години древни любители на вкусната храна от Индия и тропическа Азия останали запленени от неповторимия му аромат и започнали да го отглеждат в градините си.

Но историята му е пряко свързана с Гърция. Оттам произхожда името, под което го познава целият западен свят. Basileus означава цар, а легендите за това название са много.

Една от легендите твърди, че ароматното растение е растяло на мястото, където Свети Константин и Елена открили кръста на Христос, а според друга, названието отразява отношението към една тъй благородна и свещена билка, която с право може да получи титлата цар на подправките. У нас е той известен и като царско биле.

Начин на употреба

Освен употребата му във всички рецепти, в чийто състав влиза, добре е да знаем как можем да го използваме и за лечебна цел.

Като болкоуспокояващо, противовъзпалително и противостресово средство можем да вземем 2 с. от билката. Заливаме ги с 500 мл.вряла вода и ги оставяме да киснат 2 часа.

Лекува настинка и висока температура.

Благодарение на антибактериалните си свойства, той е много ефективен за сваляне на температурата от различен произход.

Малко листа от босилек в топла вода намаляват ефекта от причинителя на треската.
Помага при респираторни проблеми.

Сварете листенца от босилек с джинджифил и мед, така ще направите невероятен лек не само за настинка, но и за астма и бронхит.

Отваря на бронхите и помага на човек да диша.

При кашлица

Царското биле е лек при раздираща и мъчителна кашлица. Трикратният прием по сто милилитра отвара от вълшебните листа помага бързо да се избавите от мъчителния симптом.

Вижте още:

Плевелът, който лекува 101 болести

Супербилката черен бъз помага от гастрит до рак

Алое - растението на безсмъртието

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Джинджифилът - панацея за много болести