/ Gulliver/Getty Images
Ейми Уайнхаус беше известна с дълбокия си глас и с ретро прическата си, но и със своите зависимости. Десет години след смъртта на британската певица нейните близки отправят призив да бъде преустановена практиката тя да бъде определяна чрез борбата й с наркотиците и разрушителните й връзки, съобщават световните агенции.

Родителите на звездата, която почина на 23 юли 2011 г. от алкохолно отравяне, са участвали в създаването на документален филм на Би Би Си. Лентата "Reclaiming Amy", която излезе на годишнината от смъртта й, дава "по-ясна представа за Ейми", по думите на баща й Мич Уайнхаус.

"Те се опитаха да ме накарат да се подложа на рехабилитация. Но аз казах не, не, не" - британката със специфичен глас влага много от преживяванията си в своите песни, пропити с джаз и соул.



Проблемите с пристрастяването обаче в крайна сметка оказват влияние върху изявите й - все по-нередовни заради употребата на наркотици и алкохол, и привличат интереса на папараците. Те започват да я преследват, надявайки се да я заснемат в лоша светлина - нещо, което британските таблоиди обичат.

"Мислите, че познавате дъщеря ми - наркотици, зависимости, разрушителни връзки, но имаше и много повече", споделя в документалния филм майката на Ейми, Джанис Уайнхаус-Колинс, която влиза в ролята на разказвач.

"Reclaiming Amy" съдържа интервюта с дългогодишни приятели на певицата. Сред тях е Катриона Гурли, която разкрива, че е имала романтична връзка с Ейми Уайнхаус.
Документалният филм също така се опитва да опровергае обвиненията, че семейството на изпълнителката се е възползвало от успеха й и не е направило достатъчно, за да й помогне да преодолее зависимостите си.



Фенове също отбелязаха десетата годишнина от кончината на Ейми Уайнхаус, посещавайки статуята й в лондонския квартал Камдън, където тя живее години наред и където умира едва 27-годишна. Сред тях е Рийс Филдинг, който нарича нарича изпълнителката "необикновена жена".

"Когато преживявам трудни времена, обичам да слушам нейните песни, те ми помагат и обобщават това, което чувствам", споделя Рийс, за когото музиката на Ейми Уайнхаус е "уникална".

"На тази тъжна годишнина е "важно е като фенове да си спомним Ейми такава, каквато беше. В спомените на обществото тя е наркоманка, но всъщност трябва да я помним заради таланта, стила й, държанието, които никой друг не смееше да има", допълва почитателят. 

БТА