Белият дом разкри рецептата на домашната бира на Обама
Белият дом разкри рецептата на домашната бира на Обама / снимка: Reuters, архив

Наскоро Барак Обама обеща да разкрие рецептата на домашната бира, произвеждана в официалната резиденция на американския президент след кампания по интернет, и Белият дом удържа на думата му в събота.

„След като се вдигна толкова шум за бирата в Белия дом, си казахме, че трябва да използваме случая”, заяви Сам Кас, един от готвачите на Барак Обама на блога на Белия дом. „Бирата на шефа е, доколкото ни е известно, първата алкохолна напитка, която се прави в Белия дом”, подчертава той.

„Джордж Вашингтон правел бира и дестилирал уиски в (резиденцията си) Маунт Върнън, а Томас Джеферсън правел вино, но нямаме никакво доказателство, че някога е била правена бира в Белия дом”, продължава той. „Вдъхновен от хората, които си правят бира вкъщи из цялата страна, миналата година президентът Обама си купи комплект за производство на бира в кухнята на Белия дом”, добавя готвачът.

Подпомогнати от чиновници в Белия дом, любители на хмелната напитка и производители на бира в свободното си време, готвачите изготвили рецепта, която е подобрена с нови съставки. Например, тя съдържа мед от кошерите на южната морава на официалната резиденция на американския президент, пише БГНЕС.

Барак Обама, който в сряда участва в сеанс с потребителите на социалната мрежа Reddit, обеща, че рецептата на бирата скоро ще бъде разкрита: „От опит мога да кажа, че е хубава”, увери той.

Над 12 000 души поискаха формулата на напитката на страницата за петиции „Ние народът” на сайта на Белия дом. Рецептата може да прочетете тук: www.whitehouse.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe. На блога е публикувана точната и пълна рецепта на напитката. Дори има видео с различните етапи на производството на бирата в кухнята на Белия дом.