Белгийският принц Габриел може би има любовна връзка с престолонаследницата на Нидерландия принцеса Амалия, съобщават днес медии в Белгия, като се позовават на статии в германската и аржентинската таблоидна преса.

В съобщенията се отбелязва, че засега подобна връзка трудно може да завърши с брак заради ограничения, наложени от белгийската конституция. Основният закон предвижда представител на нидерландската монархия да не може да упражнява никаква власт в Белгия.

Конституционният текст е приет през 1830 г., когато Белгия обявява своята независимост, и е свързан с тогавашните отношения със северните съседи, поясняват белгийски юристи. Те уточняват, че оттогава отношенията са изгладени и няма причина конституционният текст да не бъде променен. По техните думи за промяната са нужни 2/3 от гласовете във Федералния парламент.

Според тях, ако наистина отношенията между Габриел и Амалия стигнат до желание за брак, конституцията на Белгия може да бъде променена, още повече че посочените ограничения противоречат на правото на ЕС. Медиите отбелязват, че подобни законови промени са били предлагани безуспешно няколко пъти в последните 30 години.

Наскоро нидерландското правителство реши, че престолонаследник може да се възкачи на трона, дори да е в брак с човек от същия пол. Решението бе "чисто теоретично" по думите на премиера Марк Рюте. В медиите в последните месеци имаше спекулации за сексуалните предпочитания на Амалия, която след месец навършва пълнолетие.

Белгийският принц Габриел (18 г.) е втори в редицата за наследяване на трона. Престолонаследник е сестра му принцеса Елизабет (20 г.), херцогиня на Брабант
БТА