/ iStock/Getty Images
Островното кралство край Арабския полуостров, известно като първото емирство, открило петрол през 1932 г., иска да се утвърди като световен център за устойчиви перли.

Естествените перли са едни от най-устойчивите и етични луксозни скъпоценни камъни, които не предизвикват конфликти и са благоприятни за климата. С находища на перли, по-големи от Манхатън, Бахрейн се стреми да възроди традиционната си перлена индустрия - някога гръбнак на икономиката на страната, съобщи CNN.

От векове бахрейнците се гмуркат свободно, за да събират перлени стриди от морското дъно. "Преди откриването на петрола в Бахрейн повечето семейства са били свързани с добива на перли - от търговци до водолази, сондьори, търговци", казва Фатен Ебрахим Матар - шесто поколение търговец на перли от семейство Матар, която се занимава с този бизнес от 50-те години на XIX век.

"Работата в бизнеса с естествени перли е един от най-трудните занаяти, поради рядкостта на този звезден елемент", казва тя.

Според Матар Бахрейн има репутацията на "Меката на перлите". През 2012 г. ЮНЕСКО обявява перлените находища в Бахрейн за обект на световното културно наследство, наричайки региона "последният останал цялостен пример за културната традиция на перленото дело и богатството, което то е генерирало по времето, когато търговията е доминирала в икономиката на Персийския залив".

„Географското ни положение на остров по средата на търговския път от Ирак до Индия определя Бахрейн като важен пазар за този бизнес", казва Матар. Тя допълва, че някои морски биолози смятат, че сливането на солената вода със свежите природни извори в средата на Персийския залив създават уникална среда за отглеждане на перли с висок блясък.

Въпреки че стойността на естествената перла рязко спадна след появата на култивираните перли в Япония в началото на 1900 г., скъпоценните камъни преживяват ренесанс, тъй като потребителите търсят бижута от по-отговорни източници и уникални изделия.

Естествените перли като "ултралукс"

В началото на XX век притежаването на перла с перфектна форма е признак на екстравагантно богатство. Въпреки че перлената огърлица вече не може да се замени за къща в Ню Йорк, днес бижутата от естествени перли могат да достигнат на търг до 300 000 долара, а някои исторически експонати се продават за 32 милиона долара.

Естествените перли се появяват, когато чуждо тяло - например песъчинка или паразит, попадне в перлената стрида. За да се защити, стридата произвежда преливащо минерално вещество, което поглъща обекта.

Тъй като естествените перли се срещат само в 1 на 10 000 стриди и всяка от тях расте органично в продължение на няколко години в уникална форма, всяка естествена перла е едновременно рядка и неповторима.

За разлика от култивираните перли от ферми, които често включват умишлено вкарване на чужд предмет (обикновено топче) в стридата и могат да бъдат вредни за околната среда, естествените перли в Бахрейн се развиват без човешка намеса.

Събирането се извършва по най-малко натрапчив начин, като лицензирани водолази внимателно събират стридите на ръка, казва Нура Джамшир - главен изпълнителен директор на Бахрейнския институт за перли и скъпоценни камъни (DANAT), създаден през 2017 г. в подкрепа на националния план за съживяване на сектора на перлите.

В сътрудничество с Върховния съвет по околната среда и бреговата охрана DANAT следи и опазва здравето на перлените находища, като периодично спира гмуркането в определени зони, за да даде възможност за растеж. Институтът тества и сертифицира перлите и предлага практическо обучение по сортиране на перли.

Въпреки че е засегнат от пандемията, DANAT твърди, че пазарът на естествени перли бележи стабилен растеж. Според института, през последната година всички части на индустрията в Бахрейн са се разраснали, а през 2021 г. е отбелязан значителен ръст в броя на издадените лицензи за гмуркане за перли - включително за първи път са издадени лицензи на жени гмуркачи.

"През 2021 г. видяхме силно възстановяване на растежа на пазара на луксозни стоки", казва Джамшир. "Не говорим за Гучи и Луи Вюитон; това се случва в сектора на свръхлукса, изключително ексклузивния, единствения по рода си -- и именно там попадат естествените перли."
Обратно към стила

Най-голямото предизвикателство за пазара на естествени перли днес е култивираната перла, казва Кенет Скаррат - президент на Комисията за перли на Международната конфедерация за бижута (CIBJO).
Скаррат, световноизвестен експерт, който работи в сектора на перлите от 50 години и е помагал за управлението на DANAT при стартирането на института, казва, че сривът в стойността на естествената перла е причинен от появата на култивираните перли в Япония, последвана от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

"След като Голямата депресия приключи, бизнесът с култивирани перли нарасна експоненциално", казва Скаррат. "Свръхбогатите вече не купуваха перли, но култивираните перли бяха достъпен вариант за обикновения човек."

За нетренираното око култивираните перли са неразличими от естествените. При положение че естествените перли печелят милиони на търг, а култивираните им аналози се предлагат само за 50 долара, е лесно да се разбере защо потребителите избират перфектната имитация.

Но Скаррат казва, че през последното десетилетие се наблюдава възстановяване на интереса към естествените перли. "Има все по-голям сегмент от пазара, който търси рядко срещаните перли. Този сегмент от пазара търси естествени перли", обясни той.

Скаррат казва, че повечето от перлите, открити в Бахрейн, са "семенни перли" - малки перли, използвани в сложни бижута и облекла от висшата мода. "Те имат особено приятен външен вид", добавя той.

Тези бахрейнски семенни перли отново се търсят, тъй като се появяват нови бижутерски къщи, а утвърдени бижутери започват да преосмислят естествените перли в съвременни дизайни.

"Поколенията, дошли след появата на култивираните перли, които не са се сблъсквали с естествените перли, не знаят непременно каква е разликата между култивирана и естествена перла", казва Матар. "Най-голямата ни цел е да запознаем света с примамливата красота на естествената перла, особено на бахрейнските перли, като въведем нови концепции и създадем бижута от световна класа, които да вдъхнат любов към този скъпоценен камък."
БГНЕС