/ iStock/Getty Images
На 20 април ще видим първото от двете слънчеви затъмнения през настоящата 2023 г., съобщава „Си Ен Ен”.

Рядкото „хибридно“ слънчево затъмнение ще бъде наслада за окото на наблюдаващите го. Луната ще закрие Слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

Хибридното слънчево затъмнение е първото по рода си от близо 10 години насам.
По време на това рядко небесно явление Луната ще премине между Земята и Слънцето по такъв начин, че хората, намиращи се на тесния централен път на затъмнението, включително части от Австралия, Източен Тимор и Индонезия, ще преживеят или пръстеновидно, или пълно затъмнение в зависимост от това къде се намират спрямо Луната.

Какво прави хибридното затъмнение уникално

Известно още като пръстеновидно-пълно затъмнение, хибридното затъмнение е функция на кривината на Земята и траекторията на движение.
Поради близостта си до Луната по това време, в някои райони тя ще изглежда със същия размер като Слънцето - условията за пълно затъмнение. Хората на други места ще виждат Луната по-малка от Слънцето - при пръстеновидно затъмнение.

Пълното затъмнение, създадено от централната и най-тъмна сянка на Луната, известна като нейната умбра, причинява краткотрайно затъмняване на небето, тъй като Луната скрива от поглед почти цялото Слънце - с изключение на външната му огнена атмосфера.

Пръстеновидното затъмнение се дължи на сянката на Луната, която започва там, където свършва умбрата, и се изразява в по-ясен кръг от светлина, тъй като Луната покрива по-малка част от слънцето, наподобяваща диск. И двата вида явления се появяват като частични затъмнения в началната и крайната част, поради орбитата на Луната.

Хибридното затъмнение настъпва, когато Луната е на точното разстояние, при което и умбралната, и антумбралната сянка могат да достигнат Земята. По време на пълно затъмнение, в самата среда на пътя на затъмнението, антумбралната сянка ще създаде пръстеновидно затъмнение за някои наблюдатели, а умбралната сянка ще изглежда като пълно затъмнение за други.

Тъй като дистанцията между Слънцето и Луната трябва да е в тази идеална точка, а разстоянието между тях непрекъснато се променя, тези идеални условия се наблюдават рядко.

"Това затъмнение е малко по-сложно, защото голяма част от него няма да преминава над земята... така че повечето хора, които ще имат възможност да видят затъмнението, ще видят частично затъмнение", казва д-р Майкъл Кърк, главен изследовател на Екипа за обучение по хелиофизика на НАСА. "Това означава, че Луната ще закрие само част от Слънцето, така че ще изглежда сякаш е отхапано парче от Слънцето."
По-голяма част от света, включително Югоизточна Азия, Източна Индия, Австралия, Филипините и Нова Зеландия, ще преживее частично затъмнение тази седмица, според "EarthSky".



"Не знам за вас, но аз не си мисля "о, аз живея в слънчева система", когато излизам навън всеки ден. Когато видите затъмнение обаче, изведнъж виждате тази перспектива", казва Кърк. "Въпреки че ги смятаме за относително статични в небето... всъщност това е танц на планетите, Луната и Слънцето, а фините промени са видими по време на затъмнението."

Следващото хибридно затъмнение се очаква през 2031 г. Но след това, подреждането и условията, необходими за такова събитие, вероятно няма да се случат отново до повече от 100 години по-късно, през 2164 г., според НАСА.

Предстоят още затъмнения

Ако пропуснете затъмнението тази седмица, през 2023 г. ще има други възможности да видите такова във вашия район.
За хората в Африка, Азия и Австралия на 5 май ще настъпи полулунно затъмнение, при което Луната ще навлезе в сянката на Земята, в резултат на което лунната повърхност ще изглежда затъмнена.

Ако живеете в Северна, Централна или Южна Америка, пръстеновидното слънчево затъмнение ще се случи на 14 октомври.
На 28 октомври частично лунно затъмнение ще могат да наблюдават населението на Европа, Азия, Австралия, Африка, части от Северна Америка и Южна Америка. Само определена част от Луната ще премине в сянка, тъй като Земята и Луната няма да са напълно изравнени.
БГНЕС