Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога
Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога / Thinkstock/Getty Images

Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога, защото са богати на витамин Е, съобщи в. „Дейли мейл”, позовавайки се на британски учени.

Учени от университета в Нотингам и лондонския Кингс колидж установиха, че вит. Е предпазва белите дробове от фините прахови частици, които могат да навлязат дълбоко в тях и освен белодробни проблеми увеличават риска от инфаркт и инсулт. Той поддържа клетъчните мембрани и е полезен също за кожата, очите, имунната система.

Порция от 100 гр авокадо осигурява 10% от препоръчваната дневна доза витамин Е, която е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените. Подобен ефект има и порция сготвен спанак. Добър източник на витамин Е е и зехтинът.

Изследването е обхванало 5500 души.Учените са търсили връзка между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици. От метаболитите най-ефикасни се оказали активна форма на витамин Е и на витамин С.

Източник: БТА