Американка подобри рекорда за най-дълъг престой на жена в космоса
Американка подобри рекорда за най-дълъг престой на жена в космоса / netinfo

Американската астронавтка Сунита Уилямс подобри рекорда за най-дълъг престой в космоса, извършен от жена, предаде Франс прес.

Рекордът беше подобрен в 5,47 ч по Гринуич, когато Уилямс стана първата представителка на нежния пол, престояла в космоса 188 дни и 4 часа. Предходният рекорд е на нейната американска колежка Шанън Лусид и беше поставен през далечната 1996 година.

Сунита Уилямс започна космическата си мисия на 10 декември миналата година, когато пристигна с полет на американска совалка на Международната космическа станция /МКС/. Оттогава тя подобри още два рекорда. В началото на 2007 година Уилямс стана първата жена, прекарала най-дълго време в открития космос, като подобри рекорда на Катрин Тортън. Сунита престоя в открития космос общо 29 часа и 17 минути, като това време тя натрупа през четири разходки извън МКС.

През април Уилямс бе в открития космос при едно излизане цели 4 часа и 24 минути, което също е своеобразен рекорд за най-дълъг космически маратон.

Рекордьорката ще се върне с обратния полет на совалката "Атлантис", която сега е скачена с МКС. Американската астронавтка ще бъде сменена на борда на МКС от колегата си Клейтън Андерсън, който ще остане там четири месеца.