Амели Пулен стъпва на Бродуей
Амели Пулен стъпва на Бродуей / снимка: Gulliver/Getty Images

Романтичният френски филм с участието на Одри Тоту „Невероятната история на Амели Пулен”, който беше номиниран за „Оскар” през 2001 г., се насочва към Бродуей.

Американският композитор Дан Мес ще напише музиката за новата адаптация на филма на Жан-Пиер Жьоне, съобщи групата му Хем на страницата си във Facebook. Мес ще работи с драматурга и композитор Натан Тисен.

„Невероятната история на Амели Пулен” разказва за срамежлива сервитьорка, която тръгва от квартал Монмартър в Париж на мисия да прави другите хора щастливи. Филмът, който спечели 152 млн. долара в световния бокс офис, гледа с носталгия на съвременен Париж и донесе световна слава на Тоту.

Мес потвърди ролята си в проекта след появилите се слухове в медиите. „Това не беше най-добре пазената тайна, но все пак съм щастлив да обявя, че ми поръчаха да адаптирам филма „Невероятната история на Амели Пулен” за Бродуей”, съобщи той във Facebook. Композиторът, който е почитател на лентата от много години, разказа пред списание Paste, че песента на Хем от 2007 г. Half Asleep е била повлияна от сцена от филма.

Мес заяви, че музиката към оригиналния филм на Ян Тиерсен е „един от най-добрите саундтраци, които съществуват” и допълни, че „това е една от причините да обича филма”. Той обаче разкри, че мюзикълът ще бъде доста различен. „Не се интересувам от парижка музика. Дори не мисля да използвам акордеон в моята музика”, категоричен е той, допълва БГНЕС.

„Невероятната история на Амели Пулен” спечели четири награди Сезар във Франция и беше номиниран за пет „Оскар”-а, включително за най-добър чуждоезичен филм.