Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор
Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор / снимки: Атанас Кънчев
Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор
45137
Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор
  • Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор

Един от най-обичаните актьори Валентин Танев за първи път минава от другата страна на барикадата. Той е режисьор на спектакъла "Любов, щастие и милиони", чиято софийска премиера предстои на 29 септември (четвъртък). На сцена "Сълза и смях" на Народния театър Танев събира колегите си приятели Албена Колева, Петър Попйорданов и Малин Кръстев. Постановката е копродукция с Драматичния театър в Хасково и вече е била играна там.

"Любов, щастие и милиони" е едноактна пиеса на Марсел Беркие-Мариние от 60-те години на миналия век. Валентин Танев я е преработил и на места е дописвал текста. Крайният резултат можете да видите освен този четвъртък, на 15 и 29 октомври.

През годините Танев многократно си е мислил за това да се пробва и като режисьор. Негови приятели постоянно са го убеждавали, че трябва да опита. Самият той е бил категоричен, че ще се реши да го направи само ако истински хареса дадена пиеса и сам си избере актьорите, които да участват в постановката. Ето какво казва той: "Все ме подканяха и питаха дали няма да направя нещо като режисьор. В един разговор и директорът на Хасковския театър Боил Банов ми зададе същия въпрос. Казах му да, но и че искам пиесата да е действена, да ме вълнува, сам да си избера артистите. Той ми каза: Добре, направи го, заставам зад теб, просто избери една пиеса. И аз започнах да чета пиеси, въпреки че това не ми е най-голямата страст. Не можех да избера - една, втора...Накрая намерих една едноактна пиеса, от която си казах, че може да излезе нещо, но че трябва да бъде по някакъв начин обогатена, за да е близка до България, до днешното време. Затова подсилих характери, дописах монолози и така".

Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор
netinfo


Какво се случва с един беден човек, който изведнъж става много богат, защото спечелва джакпота от тотото? Около този въпрос се завърта сюжетът в "Любов, щастие и милиони". Режисьорът разказва още: "Става една жестока плетеница, обърквания, има много обрати. Това много ми харесва в пиесата, че има обрати и можеш да си кажеш: Чакай сега, какво става? А има и криминален момент. Общо взето, където има пари, криминален момент и любов, мисля че е интересно както за гледане, така и за правене. Знаете ли какво липсва в момента според мен, гледайки български сериали. Нещо, което е за масовата публика, така да се каже. Грубо звучи, но така е. Липсват мечтите на тези хора, реалните им мечти. Ето покрай джакпота. Винаги има някакъв джакпот, който вълнува хората. И те играейки тото си казват: Боже, ами ако спечеля? И това за тях е една мечта. Аз съм сигурен, че поне веднъж в седмицата всеки нормален българин, не говоря за ненормално богатите, си казва: Боже, ако имам много пари, какво ще правя? Ето това ми е интересно. Мечтата на тези нормални хора. И отделно от това трудностите. Защото човек си казва, че може и да спечели много пари, а после какво става? После какво се случва с теб? Ти живееш по един определен начин, а после започваш по друг начин да живееш. Това е невъзможно".

Какъв е Валентин Танев като режисьор? Актьорът отговаря така: "Сигурно е ужасно човек да ме гледа отстрани. Много съм емоционален, аз живея с това, което става на сцената. Не мога да стоя спокойно, защото се вживявам в героите. Но започнах да разбирам, че режисурата е отвратителна професия, защото ти носиш отговорност за много неща. Както моят учител Азарян казваше, светла му памет, режисурата е все едно да буташ една композиция с вагони сам. Това е много тежко бреме и понякога си изпускаш нервите, което не е хубаво. А иначе аз не мога да гледам това, което съм създал, много ми е трудно. Гледам да стоя някъде отстрани, защото режисьорът трябва да е критичен. Не мога по пионерски да се радвам на това, което съм направил".

Би ли бутал отново вагони Вальо Танев? "Ако намеря интересна пиеса и време. Трябва да съм готов за този текст. Не мога да изляза срещу артистите и да не съм готов. Ако намеря времето, в което мога да се подготвя, да видя артистите вътре, да видя проблема, който да ми е интересен, да ме вълнува истински. Тогава бих се хванал", казва актьорът.

Актьорът Вальо Танев дебютира като режисьор
netinfo