/ iStock/Getty Images
Докато повечето деветгодишни деца се сражават по време на изолацията с домашното образование, Лупо Датури води война срещу самия COVID-19, но виртуално.

Ученикът от четвърти клас от покрайнините на Милано, където жителите живеят „под ключ“ от 8 март, използва времето си, за да създаде видео игра, която да играе с приятелите си.
„Трябваше да спра всички спортове, с които се занимавах, заради COVID-19“, казва той. Не мога дори да отида до езерцето с кучето си. Вместо да спортувам - ски, плуване и карате - трябва да се занимавам с велоергометър."

Създадоха детска книжка за коронавируса

Това накарало Лупо да насочи вниманието си към програмиране, страст, която той споделя с баща си Марко, бизнес мениджър.

Той взел няколко онлайн урока и се заел с изграждането на своята игра - Cerba-20.
Целта на играта е доста типично "търсене и унищожаване" с лазери, но в този случай играчът е в капитанското кресло на космическия кораб "Cerba-20", а врагът е, точно така, COVID-19.

Лупо обяснява, че играе с приятелите си и че сега възнамерява да създаде проект, който да ги научи как да програмират.

Доза щастие: Родители направиха ресторант за децата си вкъщи по време на изолацията (ВИДЕО)

„Той също така получава молби от своите учители да програмира нещо полезно, а не само игри“, казва баща му.

Много родители с деца, които са се наслаждавали на видеоигри по време на заключване, може да са обезпокоени от новия интерес на Лупо. Но майка му, адвокат, отхвърля подобни тревоги.
„Не се притеснявам, защото синът ми не е „глупак “, казва 44-годишната Франческа Замбонин, която е просто „щастлива, защото той страстно се занимава с нещо, което може да му помогне“. „Фактът, че той е измислил игра, която е станала популярна, ме радва, защото го мотивира да прави още повече.“

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС