/ iStock/Getty Images
Идентифицирането на заседналия начин на живот и осъзнаването на необходимостта от повече движение може значително да подобри цялостното здраве и благоразположение.

enlightenedДесет признака, че имате нужда от повече физическа активност:

1. Постоянна умора

Чувствате се уморени и летаргични през целия ден въпреки много часове сън. Включете в ежедневието си кратки периоди на физическа активност, като ходене или разтягане. През повечето дни от седмицата се стремете да правите поне 30 минути умерени физически упражнения.

2. Увеличаване на теглото

Забележимо увеличаване на телесното тегло или промени в телесната структура. Започнете редовна тренировъчна програма, която включва както кардио, така и силови упражнения. Комбинирайте я с балансирана диета, за да управлявате теглото си ефективно.

3. Мускулна скованост и болки в ставите

Изпитване на скованост, особено сутрин или след продължително седене. Изпълнявайте ежедневно упражнения за разтягане и включете дейности като йога или пилатес, за да подобрите гъвкавостта и здравето на ставите.

4. Лоша стойка

Прегърбване, закръглени рамене или предна позиция на главата. Занимавайте се с упражнения, които укрепват гърба и основните мускули. Практикувайте добра ергономичност на работното си място и правете редовни почивки, за да се изправите и разтегнете.

5. Промени в настроението и проблеми с психичното здраве

Повишено чувство на тревожност, депресия или раздразнителност. Физическата активност може да стимулира ендорфините и да подобри настроението. Стремете се към редовни физически упражнения, като ходене, джогинг или групови фитнес занимания, за да подобрите психичното си здраве.

6. Чести заболявания

Повишена податливост към настинки, грип и други инфекции. Умерената физическа активност може да укрепи имунната система. Занимавайте се редовно с физически упражнения, за да подсилите защитните механизми на тялото си.

7. Лошо качество на съня

Трудности при заспиване, липса на дълбок сън или събуждане с чувство за отпадналост. Редовната физическа активност може да подобри качеството на съня. Избягвайте интензивни упражнения преди лягане; вместо това изберете релаксиращи дейности като лека вечерна разходка.

8. Ниски нива на енергия

Чувство на отпадналост и липса на енергия за ежедневните задачи. Физическата активност повишава нивата на енергия, като подобрява здравето на сърдечносъдовата система и притока на кислород. Включете редовни физически упражнения в ежедневието си, за да повишите енергията си.

9. Недостиг на въздух

Лесно се задъхвате или се задъхвате при минимално усилие. Занимавайте се със сърдечно-съдови упражнения като ходене, каране на колело или плуване, за да подобрите капацитета на белите дробове и общата физическа форма.

10. Повишено желание за нездравословни храни

Често желание за консумация на сладки, солени или богати на мазнини храни. Упражненията могат да помогнат за регулиране на апетита и намаляване на желанието за храна. Комбинирайте физическата активност с балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни.

enlightenedОбщи съвети за включване на повече движение:

Започнете с малки, постижими цели и постепенно увеличавайте интензивността и продължителността.

Използвайте фитнес тракери или приложения, за да следите нивата на активност и да останете мотивирани.

Изберете дейности, които ви харесват, за да направите упражненията по-привлекателни.

Направете физическата активност редовна част от ежедневието си.

Тренирайте с приятел или се присъединете към група, за да останете мотивирани и отговорни.

Като разпознавате тези признаци и прилагате посочените стратегии, можете да преодолеете заседналия начин на живот и да подобрите цялостното си здраве и благоразположение.
БГНЕС