Западните медии за правото на Меграхи да обжалва присъдата си за атентата над Локърби
Западните медии за правото на Меграхи да обжалва присъдата си за атентата над Локърби / снимка: БГНЕС

"Още една стъпка за реабилитацията на Либия" - така британският в. "Гардиън" окачествява решението на шотландската правна комисия да даде право на агента на либийското разузнаване Абдел Басет Меграхи да обжалва повторно присъдата си за взривяването през 1988 г. на американски пътнически самолет над Локърби в Шотландия.

Либия неизменно реагира бавно на събития от външния свят, но преразглеждането на делото за атентата над Локърби поставя няколко интригуващи въпроса за Муамар Кадафи и бързото подобряване на отношенията му със Запада, изтъква публикацията.

Либийците, които се надяват в родината им да настъпят демократични промени, изразиха тревога от перспективата в крайна сметка полковникът, който винаги е отричал отговорността за терористичния акт, да получи възмездие. Според либийски политически емигрант, цитиран от "Гардиън", за режима в Триполи ще бъде голям успех да постави британското правосъдие на колене.

"Локърби: ще узнаем ли някога истината?" - пита в челната си публикация друг британски вестник - "Хералд". Справедливостта за 270-те жертви от взривения самолет беше поставена под съмнение, след като присъдата срещу бившия либийски агент от разузнаването беше сериозно разклатена от ново съдебно решение. В отделна публикация по темата изданието се опитва да разкрие "как делото на века приключи като най-голямото затруднение" пред Великобритания. В крайна сметка, според "Хералд", на съд отива шотландското правосъдие.

Австралийският "Брисбън таймс" допуска вероятността "бомбаджията от Локърби" да е бил осъден неправилно. Подобен въпрос задава и френският "Монд" в електронното си издание: "може ли Меграхи да е жертва на съдебна грешка?". Вестникът цитира думите на бившия либийски посланик в Лондон, Мохамед аз Зуай, който заяви пред АФП, че решението на шотландската комисия ще има положителен ефект върху отношенията между Либия и Европейския съюз. Според дипломата в замяна ще има "повече гъвкавост" по всички висящи досиета между ЕС и Либия, имайки предвид случая с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар.(БТА)