Вестник Монд за новото българско правителство
Вестник Монд за новото българско правителство / снимка: Sofia Photo Agency

Новият български премиер премиер Бойко Борисов си постави задачата да се бори с корупцията, която разяжда страната, и да възстанови доверието на ЕС, на който му омръзва да гледа как част от помощите му изчезват, пише вестинк "Монд" в материал, посветен на България. "Крадците трябва да се страхуват", цитира "Монд" думи на Борисов.
   
На парламентарните избори на 5 юли Борисов взе почти пълно мнозинство в парламента - 116 места от 240 и отказа да състави коалиционно правителство, което щеше да е плод на пазарлъци и компромиси. Той се заобиколи с министри от партията си ГЕРБ, подсилени от независими личности, отбелязва вестникът.
   
Другите десни формации в парламента подкрепиха на 27 юли новото правителство на малцинството. Само крайните националисти от "Атака" обаче се съгласиха да подпишат меморандум, който ангажира тяхната подкрепа през следващите четири години. Другите две десни формации обявиха, че ще гласуват по реформите за всеки отделен случай. Популистите от "Ред, законност, справедливост" дадоха единствено "шестмесечен кредит на доверие", пише "Монд".
   
В отговор на този колеблив ентусиазъм премиерът се зарече, че "няма да допусне да му извиват ръцете" и че ще поиска вот на доверие, ако депутатите не го подкрепят. "Няма да правим компромиси с политическата стабилност", увери той, цитиран от френския вестник.
   
ЕС замрази миналата година стотици милиони евро фондове заради измами с тях и поиска по-добро поведение от България като член на ЕС. Като знак за промяна на нравите сегашното правителство е в голяма степен съставено от нови хора от поколението на 40-годишните, които нямат нищо общо със старата компрометирана политическа класа, голяма част от която произлизаше от бившите комунистически тайни служби, пише авторът на статията Беноа Опкен.
   
Така например младият външен министър Румяна Желева е завършила следването си в Германия. Правосъдието, критикувано в европейските доклади за непрофесионализъм и корупция, е поверено на Маргарита Попова, бивш прокурор и експерт в борбата срещу корупцията. Финансовото министерство се поема от Симеон Дянков, главен икономист от Световната банка, който обещава заем от МВФ и строго управление на държавните разходи в подготовката на България да влезе в еврозоната "до две години", отбелязва вестникът.
   
Хората от улицата наблюдават новото правителство, от което се очаква да прочисти страната и междувременно продължават да следят българската криминална хроника. Макар и мафиотските убийства да са намалели, криминалната хроника се подхранва с финансови злоупотреби, купуване на гласове и университетски дипломи, арести на корумпирани чиновници и дори на един заместник-министър и отвличане на бизнесмени срещу откуп. А това поражда "мъдрата резервираност" на гласоподавателите, завършва статията на в. "Монд", посветена на новото правителство на България. (БТА)