Ваше величество, братко Кофи!
Ваше величество, братко Кофи! / netinfo
Дарик предава на живо от Tallberg Forum 2008, Част 3 (Вижте Част 1, Част 2)

(кореспонденциите на Татяна Димитрова и Константин Вълков от Швеция са възможни благодарение на любезната подкрепа на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София)

Your majesty, Big brother Kofi! /Ваше величество, братко Кофи!/ Не, това не е фрагмент от политически виц за международното положение. Така една дама от Гана – фармацевт и борец за човешки права – се обърна към краля на Швеция Густав XVI и към бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, които бяха специални гости на форума в Талберг. Писателка и домакиня от Сенегал пък по африканска традиция си събу обувките на подиума, защото така е прието в присъствието на кралска особа. Всичко това бе добре поръсено с чувство за хумор. На свой ред Кофи Анан отговори, че предпочита прозвището Лидер Кемъл заради една негова среща с хора от Сомалия, които му подарили знак, който се поставя на водещото животно в стадото и така всички го следват.

Това са малки щрихи от пъстротата на интернационалното множество, което тези дни се е събрало в шведския курорт, за да разсъждава по непосилни за отделния индивид теми като тези: Защо и на развити държави им трябват десетки години, за да открият минимален брой „бензиностанции” за биогорива? Защо докато по-развитата част от света е логично убедена в тежестта на ситуацията в Африка, по-развитата част от черния континент смята, че положението в работещите икономики е също драматично? Ако си купим автомобил-хибрид и заспиваме спокойно с мисълта, че пестим горива и не замърсяваме толкова въздуха, не означава ли, че сме „изяли” вечерята на няколко африкански деца, които ще си легнат гладни?! 

„Летният отговор” на Давос, събира без костюми и вратовръзки онази част от обществото, която наистина си блъска главата как хората да са по-малко вредни за природата и какво ще правим като петролът свърши, ако продължаваме да си мислим как ще платим високата му цена вместо как да ограничим ползването му.
Ваше величество, братко Кофи!
netinfo

Казах на леля ми, че отивам в Швеция, за да говорим за промените в климата, а тя ме попита – ти сега ли забеляза, че това се случва?! Казах й, че ако бедните хора от Африка са отчели този проблем преди 20 години, когато е пресъхнала реката край къщата, то сега това вече проблем и за богатите хора. В този дух образованата в Германия представителка на Гана илюстрира ситуацията, вкоято хората с много пълни хладилници и тези, които изобщо не притежават такава вещ, мислят за едни и същи неща.

Може да си мислите, че положението в Африка е тежко, но от наша гледна точка нещата никак не са наред при вас, обяви писателката от Сенегал. Докато аудиторията преглъщаше органичен чипс и ядки в залата, тя попита риторично защо на хората от богатите държави им е нужно да пълнят до пръсване хладилниците с храна сякаш има опасност да останат гладни утре. Непрекъснато се терзаете за утрешния ден, а трябва да се мисли за днес, така живеем в Африка, убедена е колоритната дама, която призна, че е мюсюлманка, но извади цитати от библията.

Петролът премина нова психологическа граница от над 140 долара за барел докато участниците във форума изчисляваха колко хектара зърнени култури трябват, за да се мине от бензин на етанол. В Швеция плановете са 50 % от обществения транспрот до 2011 година да мине на биогорива. Реалността показва, че в тази част на света това е напълно възможно да се случи. За последните 10 години са изградени 100 станции за зареждане с етанол, такъв е и броят на появилите се само за последните 3 месеца.

Специалисти са изчислили, че производството на годни за биогорива храни в 100 страни в света, може да захрани пазара на 200. Въпросът е как това да не вдигне ужасно цените на основни храни, които от миналото лято тръгнаха в посоката, в която уверено се движи петролът.

И докато из улиците на Талберг се движат произведени от SAAB безшумни екоавтомобили, с гръм и трясък през уикенда тишината се разцепи от парад на ретроавтомобили – шумни и изхвърлящи отровни газове. Загрижените за природата местни хора се оказаха големи фенове на неекологичните стари возила.
Ваше величество, братко Кофи!
netinfo

В Швеция, където и пепелник не може да се види, защото в очите на местните е доста абсурден такъв навик, попадаме на млада жена, която между две приготвяния на храна на участниците във форума, е излязла на припек да попуши. След кратко изпитателно оглеждане, установяваме, че идваме от едно и също място. Удивлението ни е взаимно, защото и ние, и тя се чудим как българи са попаднали точно на това място.

Докато тя си упражнява българския поради липсата на други сънародници в околностите, ние се опитваме да разберем защо в една от малкото страни от старите членки на ЕС, която не е приела еврото, няма къде да си обмениш парите освен в банка в работен ден. Нашата съгражданка ни обяснява, че тук никога няма да приемат общата европейска валута, защото не искат цените им да хвръкнат за една нощ докато кроните се прибират завинаги в централната банка.

Наоколо се лутат хора от различни националности, които се чудят как ще си платят вечерята от дизайнерски подредени в чинията аспержи за предястие и пушена сьомга за основно. Да не говорим за бирата, която и без приемането на еврото, е на цена, която граничи с чуждестранна инвестиция.

Българското бяло вино е с цвят на злато. Не, на кехлибар. Това описание ни дава писателката от Африка, която по неведоми пътища е успяла да опита родната продукция. Индийка от неправителствена организация, която понастоящем живее в САЩ, потвърждава информацията.

В хотела от 15 век, където сме настанени и където отсяда и шведският крал, преобладават местната кухня и напитки. Съседите ни по маса заменят предястието от местно меко сирене с неясни и за нас добавки наоколо в полза на нещо вегетарианско. Докато дойде поръчаното, вадят от куфарите курабийки, които мажат обилно с лютива туршия от манго.
Ваше величество, братко Кофи!
netinfo

My job went to India and all I got is this lousy T-shirt. За наше удивление този популярен в идеята си надпис от сувенирни тениски, каквито всеки от нас е получавал от роднина, пътувал до популярна дестинация зад граница, се появява на таблото насред форума в Талберг. С чувство за хумор организаторите илюстрират една от причините, заради които понякога не можем да говорим на общ език.

Всички единодушно обаче започват да потропват с крак в такта на изпълнение на шведски флейтист, който акомпанира на африканска певица с шведско гражданство, която се превръща в душата на форума.

Вечерта е към края си, но не и денят, който не си отива, защото сме в сезона на белите нощи. В 10 часа вечерта навън е по-светло от 10 сутринта, когато валеше и беше дори по-мрачно. Часът е подходящ за посещение на някой бар с приглушена музика и пръснати навсякъде ароматни свещи, но отвътре те тегли да вземеш някое от ретровелосипедите, осигурени от Талберг форум и да отидеш да погледаш незалязващото слънце на брега на езерото.

“Дарик предава на живо от Талберг Форум 2008” се осъществява с  помощта на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София

Ваше величество, братко Кофи!
netinfo

Ваше величество, братко Кофи!
netinfo