В. Стампа: Тайното завещание на Лучано Павароти
В. Стампа: Тайното завещание на Лучано Павароти / снимки: BGNES

Само ден след погребението на Лучано Павароти италианският всекидневник "Стампа" публикува сензационни подробности за семейния живот на прочутия тенор.

Лучано толкова обичаше семейния живот, че създаде две семейства, пише вестникът. Отношенията между тези две семейства обаче далеч не са толкова розови и това лъсна на траурната церемония в катедралата на Модена. Там бяха две жени в живота на Павароти - първата му съпруга Адуа и втората Николета, които обаче дори не размениха нито дума поне от благоприличие.

Тези хладни отношения може би се коренят не само във факта, че Николета се омъжи за Лучано преди четири години - нещо, което Адуа не можа да преглътне, пише вестникът. Враждата между младата Нико и застаряващата Адуа може би е породена от ново завещание на Павароти, което той написал само 15 дни преди смъртта с и. Тенорът още в началото на юни осъзнал, че умира и дори споделил страховете си със съпругата на своя диетолог Андреа Страта - Франка Мария. Мисълта за скорошната смърт го подтикнала да напише ново завещание, твърдят близки на Павароти.

Засега съдържанието на документа е тайна. 

Приближени на тенора са разделени на две групи по въпроса какви са клаузите на тайното завещание. Първата група смята, че в него отново на преден план са поставени трите дъщери на Павароти от първия му брак. Втората група предполага, че в документа Павароти завещава на втората си съпруга разкошен апартамент в елегантната нюйоркска сграда Хемпшър хаус, с невероятна гледка към Сентръл парк. Жилището струва 11 милиона долара и е точно под апартамента София Лорен.

Вероятността предположенията на първата група да се окажат верни е доста по-голяма, като се има предвид, че отношенията на Павароти с младата му втора съпруга далеч не са били толкова розови, твърди "Стампа". Още миналата година, преди да разбере, че е смъртоносно болен, тенорът споделил пред приятел, че двамата с Николета обмислят раздяла. Да направи тази решителна стъпка го спирала само голямата му привързаност към четиригодишната му дъщеричка Аличе, която му роди Николета.

Въпреки че до раздяла не се стигнало, Николета не беше до съпруга си, когато миналата година го изписаха след тежка операция от рак на панкреаса в нюйоркска клиника. Близки на семейството твърдят, че съботата преди смъртта на Павароти елегантно облечената Николета го оставила сам във вилата му край Модена, за да се повесели на сватбата на семеен приятел.

Същевременно от пролетта на тази година Павароти започнал да поддържа по-топли отношения с бившата си съпруга Адуа и с трите им дъщери от първия му брак. Връзката станала толкова сърдечна, че Лучано присъствал на рождения ден на единствената си внучка Катерина в началото на лятото. Адуа забравила за старата вражда с него и го навестила в болницата това лято, а трите им дъщери бяха неотлъчно до баща си в последните му мигове.

На траурната церемония в катедралата в Модена вниманието беше насочено не само върху двете съпруги на Павароти, които дори не се погледнаха, въпреки че седяха на един и същи ред. Интерес предизвика и появата на трета "половинка" на Павароти. Наблюдателни журналисти забелязаха, че на церемонията е и Мадлин Рене, бивша секретарка на певеца, с която този мъж, влюбен в любовта, изживял страстна любов, продължила цели седем години - между 1979 и 1986 година. (БТА)

на втората снимка: Николета Мантовани