В Китай сферични убежища ще спасяват от Апокалипсиса
В Китай сферични убежища ще спасяват от Апокалипсиса / снимка: morguefile.com

В момента, в който предвещаният от календара на маите Апокалипсис събужда страховете за свършека на света, китайски селянин уверява, че е намерил най-подходящото спасение - високотехнологични сферични модули, които могат да устояват на потопите.

Бивш земеделец, превърнал се в производител на мебели, 45-годишният Лю Циюан инспектира последното си творение - сфера с диаметър 7 метра, която е кръстил „Ноев ковчег”. Тя е проектирана да устои на приливни вълни и на земетресения. „Сферата няма да имам никакъв проблем с вълни от 1000 м височина. Тя е като топче за пинг-понг и може да устои на голямо напрежение”, уверява създателят й, докато седи в ателието си в град Цянтун, на около един час път с кола от Пекин.

Седемте сфери, които са завършени или са в процес на довършване, са съставени от корпус от фибростъкло и желязна арматура. Сферите струват 300 000 юана всяка една (37 000 евро) и са оборудвани с кислородни бутилки, както и със запаси от храна и вода. Те са екипирани и с предпазни колани, в случай на бури. Лю демонстрира как работят, като моли неговите помощници да разлюлеят силно един от Ноевите ковчези, в който се е настанил.

„Тези сфери са проектирани за 14 души, но вътре могат да оцелеят дори 30 души в продължение на най-малко два месеца”, разказва предприемачът.

„Изолацията на сферите е толкова добра, че човек може да живее четири месеца в тях на Северния полюс или на Южния полюс, без да замръзне или дори да му стане студено”, хвали се Лю.

Всяка една от сферите е оборудвана с всичките удобства на нормалните жилища, като маса, легло и цветни тапети. Лю разказва, че му хрумнало да произведе тези убежища, когато гледал миналата година холивудския апокалиптичен филм „2012”, вдъхновен от предсказанията за свършека на света на 21 декември 2012 г. „Ако действително ще има нещо като Апокалипсис, то аз ще мога да кажа, че съм допринесъл за оцеляването на човечеството”, казва този съвременен последовател на Ной.

Страховете за края на света обхванаха Китай, където в два селски окръга свършиха свещите, тъй като техните жители са убедени, че Слънцето няма да изгрява повече след зимното слънцестоене.

В източната провинция Чжънцзян бизнесмен получи 21 поръчки за изработването на „плавателни съдове за оцеляване” с крещящо жълт цвят, продавани по 5 млн. юана (610 000 евро).

В другия край на страната в Синдзян (в Северозападен Китай) китаец инвестира всичките си спестявания, тоест около 120 000 евро, за да построи лодка за оцеляване, страхувайки се, че неговата къща ще бъде отнесена от потопа.

Китайските власти реагираха на тези страхове. Полицията на Пекин успокои по интернет китайците, че така нареченият свършек на света е само слух. Властите приканиха населението да вярва само на научните изводи.

Иначе, макар предполагаемата дата на Апокалипсиса да приближава, Лю, създателят на противоапокалиптичните сфери, който е женен и има една дъщеря, все още не е продал нито едно от творенията си. Той се притеснява днес, че не може да възстанови вложените в тях средства. „Инвестирах повече от половината от спестяванията си в тези сфери, защото си струваше да се опита такова нещо, струваше си да се вложат пари в спасяването на човешки животи”, казва той.

За да покаже отново колко са устойчиви тези сфери, Лю отново сяда в една от тях и моли един от помощниците му да се блъсне в нея с камион. Резултатът е само малка драскотина върху сферата. После Лю подава глава от люка й и триумфално заявява: „Няма проблем, нищо не усетих”. (БТА)