Тъжно за ДПС
Тъжно за ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В ръцете на Лютви Местан сега е съсредоточена цялата власт. В буквалния смисъл на думата. В ръцете на Местан е Гордиевият възел на сегашната политическа криза в България и той може да го разсече за секунда. Като говори със Станишев и му каже на чист български „Дотук сме".

Дали ще го направи?

Не.

Точно това обаче ще нанесе съкрушителен удар върху репутацията на Движението за права и свободи. Удар, който ще го прати в ъгъла на историческата сцена, където ще вегетира политически в идващите години върху сигурните гласове на българските турци, без да има обаче вече никакъв шанс да участва във формирането на новата българска политика.

Идва време за нова българска политика и макар това сега да изглежда фикция, скоро ще започне да се превръща в реалност - реалност, в която ДПС няма да има място. А може да не е така. Необходим е един разговор.

ДПС има буквално дни да реши какво да прави. Местан е ерудиран човек, интелигентен и чудесен оратор.

Но Местан в момента бърка изначално в оценката на политическата ситуация в страната. Втренчен в миналото и сатанизирайки ГЕРБ и Бойко Борисов, той пропуска едни важни сигнали, които, ако не бъдат взети под внимание, ще натикат за години ДПС в историческия изолатор.

Лидерът на ДПС може би не забелязва една важна промяна - българската средна класа, интелигенцията, младите и образовани българи, но не само те, са на път да изтърбушат политическия модел, всъщност те вече го правят. Скоростта на тази промяна ще е различна, ту бърза и революционна, ту бавна и плаха. Но тя вече се случва. И просто не разбирам как ерудиран и интелигентен човек като Местан не вижда простия факт, че е застанал не на историческата пешеходна пътека, която ще преведе България към нова Европа, а е застанал на пътното платно, по което без спирачки се носи червената каруца на БСП, и няма да последва нищо друго освен катастрофа.

Г-н Местан, искате ли каруцата на БСП да ви отнесе в канавката на историята?

Можете да избирате - на път с всички нас към една модерна и преуспяваща България или в каруцата на БСП на път към лявата канавка?

Човешко е да се греши, но когато грешките започват да се повтарят, извинение няма. Вързани като сиамски близнаци с БСП през годините, не е ли вече време ДПС самостоятелно да участва в българската политика, като центристка партия, отстояваща интересите на всички българи и европейските ценности? Но не с красиви думи от парламентарната трибуна, а с действия. А в тези дни действията могат да бъдат само едни - оттегляне на доверието в правителството на премиера Орешарски.

Като политик с огромен опит, очевидно трябва да Ви е пределно ясно, че правителството на Орешарски е правителство на политическите зомбита - мърдат, говорят и се движат, но са отдавна политически мъртви. И е въпрос на кратко време това да се установи с една оставка.

И когато това стане, къде ще бъде Вашата партия? В редичката до политическите зомбита, зомбирана от тях и низвергната от останалите политически субекти?

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ,16 ,17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 дни хиляди българи в центъра на София с мирни шествия искат нещо просто и демократично - оставката на правителството на Орешарски.

Спрете това броене! Говорете със Станишев!

Президентът Плевнелиев каза, че сваля доверието си от този кабинет.

Най-голямата политическа сила в този парламент ГЕРБ иска незабавната оставка на Орешарски.

Десният реформаторски блок също категорично иска оставка и незабавни избори.

Едрият бизнес поиска оставката на Орешарски.

Водещите европейски държави Германия и Франция с езоповския език на дипломацията подсказаха, че е време за по-решителни политически действия.

И синдикатите се наредиха от страната на дългата редичка, искаща оставката на правителството.

Фракции и фракцийки в социалистическата партия също искат оставката на Станишев, разбирайте оставката на Орешарски.

На забравяйте, има и огромно мълчаливо мнозинство, което също иска оставката на Орешарски.

Само вашата партия и Атака изглежда не разбира за какво иде реч.

А то е нещо простичко, г-н Местан - незабавна оставка и избори. И ако не виждате общонационалния смисъл на тази оставка, помислете тогава за тесния партиен смисъл за ДПС от нея.

Г-н Местан, тъжно за ДПС.

 

Още текстовe от автора можете да прочетете тук