Свръхпредлагане на жилища под наем в столицата
Свръхпредлагане на жилища под наем в столицата / netinfo

Свръхпредлагане на жилища под наем в столицата отчитат брокери и техните клиенти в големия град. Бизнесът с отдаване под наем на жилища вече не е толкова атрактивен, заради удължаване на срока на възвръщането на инвестицията от покупката на жилище.

Това е така по няколко причини – първата от тях са високите цени на жилищата в София през последните 2 години, втората причина е раздвижването на пазара на ипотечни кредити и третата причина е огромното предлагане на апартаменти под наем.

Класацията по най-голямо предлагане на жилища под наем се води естествено от “Лозенец”, като в момента там се предлагат под наем над 820 жилища, 350 от които са тристайни апартаменти, достигащи цени за месечен наем до 1700 евро, сочи проверката ни в портала за недвижими имоти - www.imoti.net.

Желаещите да нарекат себе си “рентиери” трябва вече сериозно да обмислят инвестицията си и при всички положения тя ще бъде с по-дълъг срок на възвръщаемост, отколкото преди 2-3 години. Цените на наемите трябва да бъдат съобразени с търсенето в противен случай желанието на собствениците да се издържат предимно или само от наемателите си ще бъде невъзможно. Брокери ни сигнализираха за липса на всякакъв интерес от страна на клиентите си към жилища с месечен наем над 450 евро, като освен, че нямат огледи за тези жилища – нямат дори запитвания по телефона за тях.

При средна продажна цена от 950 евро за кв.м в “Лозенец” за тристайни апартаменти и при средна цена от 7,8 евро за кв.м под наем в същия сегмент получаваме продажна цена от 85 500 евро за 90 кв.м и 700 евро наем за един месец на същото жилище. При това положение изплащането на жилище в този квартал чрез отдаването му под наем ще отнеме 10 г., но само при положение, че се намерят наематели за него.

Ако не осредняваме цените, а вземем за пример най-евтиния в момента предложен за продажба тристаен апартамент в тази част на столицата при цена от 48 500 евро и най-ниския месечен наем за тристаен в “Лозенец” - 240 евро той би се изплатил за близо 17 години чрез отдаване под наем.

Тук отново важи правилото за осигурени наематели през цялото време, което практически е невъзможно. Освен това на един апартамент, в който живеят хора постоянно му е необходима подръжка и тя едва ли ще бъде направена от наемателите. Допълнителите разходи за периодични освежителни ремонти също намаляват печалбата и удължават срока на изплащането на апартамента, който в конкретния случай реално би се изплатил за повече от 20 г.