Сериозни проблеми за армията на Афганистан
Сериозни проблеми за армията на Афганистан / Guliver/Getty Images

НАТО смята, че афганистанската армия изобщо не е готова за бойни действия при евентуално по-нататъшно влошаване на ситуацията. Това се казва в секретен доклад на алианса, извадки от който публикува днес седмичникът „Шпигел".

Военното ръководство на Северноатлантическия съюз предупреждава, че създаваната с многомилиардна финансова помощ афганистанска армия не е готова да води военни действия. В цялата страна само едно от 101 подразделения на пехотата може да се определи като „боеспособно", а близо 40 срещат множество трудности.

Ислямска държава набира бойци по радиото

Както се посочва в доклада, на който се позовава „Шипгел", 10 батальона, състоящи се от около 600 военнослужещи всеки, изобщо не са готови да водят каквито и да било операции.
В документа се отбелязва, че особена опасност представлява развоят на ситуацията в Южен Афганистан, където талибаните установяват контрол над все повече нови области.

Освен това военните сили на страната понасят значителни загуби. През миналата година афганистанската армия ежедневно е губела в боеве по 22 военнослужещи. През 2015 г. са загинали над 8000 военни, което е с 42% повече от предходната година. Като се вземе под внимание големият брой дезертьори, част от които преминават на страната на талибаните, афганистанската армия губи всяка година една трета от войниците си, подчертава „Шпигел".

Източник: БГНЕС