Путин - пратеник на Бога
Путин - пратеник на Бога / снимки: Reuters, архив

"Бог е избрал Путин, за да подготви Русия за идването на Христос" - в това е убедена майка Фотиния, водач на сектата "Путин". Привържениците й вярват, че Владимир Путин е прероденият апостол Павел.

Измършавели жени вървят по едно възвишение около река Волга. Казват, че следват "закона на любовта". Той ги води до триетажна сграда от бял камък със златен купол и изтърбушена врата. Жените наричат сградата "Параклис на възкръсваща Русия". На входа те сменят прашасалите си ботуши с гумени зелени сандали. Постилат килими от изкуствена материя и започват да се молят на техния светец - Владимир Путин, премиер на Русия и бъдещ президент.

Приживе светец

Те вярват, че Путин е прероденият апостол Павел. Членовете на ортодоскалната секта живеят в селцето Болшая Желня, в близост до Нижни Новгород, на 400 километра източно от Москва. Водач на сектата е "Майчица Фотиния", 62-годишна жена, която се смята за превъплъщение на Орлеанската дева. "Аз проповядвам това, което Бог ми разкрива", казва тя. Така, както апостол Павел преди да приеме правата вяра е гонил християните, така и Путин е преследвал правоверните като офицер от тайните служби в услуга на съветската власт. "Но когато той стана президент, му се яви Светият дух", казва Фотиния. "Оттогава той води паството си мъдро, както апостол Павел".

Не само в Болшая Желня, а в цялата източна империя поданиците имат склонност към обожествяване на определени личности. Така например главният равин в Русия преди няколко месеца заяви, че народът имал пълното основание да се моли на Бога да благослови Путин. "Всеки ден и всеки час Вие правите добрини на хората, спасявате стотици и хиляди светове", твърди Бери Лазар.

Путин  пратеник на Бога
netinfo

В Санкт Петербург, родният град на Путин, държавната администрация разлепи плакати, на които премиерът в образа на ангел е протегнал ръка за благословия над главите на жителите. "Той носи в себе си духа на цар", казва майчица Фотиния. Тя носи черна роба и бяла забрадка. Върху олтаря на параклиса, изработен от нея, се виждат златни пеперуди и патици. Фотиния кади тамян пред иконата на апостол Павел-Путин. "Всеки Божи ден ние се молехме той да се завърне в Кремъл", продължава тя. Ето, че молбите й бяха чути. На конгреса на "Единна Русия" все още президентът Дмитрий Медведев предложи кандидатурата на Путин за президентския пост. А 11-те хиляди партийни делегати изглеждаха като вярващи по време на литургия. Според шефката на сектата народът и без това нямал друг избор. "Бог е поставил Путин, за да подготви Русия за идването на Исус Христос", каза майчица Фотиния.

Любопитни факти за майка Фотиния

Майчица Фотиния, родена като Светлана Фролова, е лежала през 1990-те години 21 месеца в затвора за злоупотреба с държавни средства. Впоследствие открива "Център за космическо-енергетична медицина", а по-късно изгражда параклиса "Възкръсваща Русия". Руската православна църква обвинява майчица Фотиния в "магьосничество" и в присвояване на дарения от църковната общност "Свети Николай Чудотворец". Офицер от запаса си спомня, че към нея бил "прикрепен" човек на ФСБ. Тогава тя започнала да обявява Путин за светец, за да избегне официалното разследване.