Престъпление от омраза
Престъпление от омраза / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Престъпление от омраза
54402
Престъпление от омраза
  • Престъпление от омраза

Защо се наложи да бъдат обучени полицаи за това какво е престъпление от омраза? Вероятно тези случаи са трудни за разрешаване, тъй като до момента в страната ни няма заведени дела за престъпления от омраза.

Преди две години едно убийство предизвика гневни реакции и масови протести. 24-годишният Борислав Райнов беше убит при свада на 4 юли в района между кварталите „Факултета” и „Овча купел”. Тогава се твърдеше, че нападателите на Райнов са били голяма група роми, въоръжени със сопи и пръти. Друг подобен случай имаше и през 2005-а. 53-годишният проф. Станимир Калоянов беше пребит до смърт от роми в столичния кв. „Захарна фабрика”. Преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски” гостувал на абитуриентско тържество, когато присъстващите били нападнати от тълпа разгневени роми.

Дарик потърси отговор дали в тези случаи става въпрос за престъпление от омраза; какви трудност срещат разследващите при работата по подобни случаи; как юристи и психолози коментират престъпленията от омраза и заплаха ли са те за обществото.

Според проучвания повечето престъпления от омраза се извършват от спазващи закона млади хора. Техните действия рядко са плод на обмислени планове. Какво тогава мотивира поведението им и причинява тази агресия?! Преди месец приключи мащабно обучение на полицаи как да разследват престъпления от омраза. Защо тези случаи се оказват толкова сложни за разследване? Ето какво каза началник на сектор „Разследване на криминални престъпления" към СДВР Николай Станчев:

„Пряко работещите по прилагане на законодателството - полицията, прокуратурата, съдът, следствието - не са го пренебрегвали поради неглижиране, а по-скоро поради трудността да се докаже субективният елемент на деянието. Според мен не е редно да се квалифицира като по-тежко деяние само нанасянето на тежка телесна повреда и смърт. Да се включи и унищожаването на имущество! Най-пресен е примерът с Катуница, където беше унищожено имущество и това е случай, който е много нашумял, но да не го превръщаме в някакъв прекален пример. Но там беше унищожено имущество. Много вероятно е, не знам как ще се докаже обаче, че е на някаква етническа, расова основа. Законодателят е решил, че по-тежко наказуеми са деянията, извършени от тълпа и свързани с нанасяне на тежка телесна повреда или смърт на конкретно лице. Да включи в този случаи и нанасянето на имуществени вреди, защото по-скоро това са често съпътстващите едно деяние от омраза щети", обясни Станчев.

Трудно ли е разграничаването на т.нар. престъпления от омраза от другите престъпления?

И да, и не. Не искам да звучи като оправдание в никакъв случай, но действително не е лесно доказването на субективния елемент в едно такова деяние. Ако вие имате например ситуация, в която свидетелите казват: „Извършителят удряше пострадалия и в това време крещеше: „Мръсен циганин, ще те убия!", вероятността това деяние да е мотивирано от расова омраза е много по-голяма, отколкото от друго. Не бива да се изключва вероятността това да е вражда в резултат на материални или някакви други лични конфликти, предхождащи самото деяние и терминът „мръсен циганин" да е просто един обиден епитет.

Небезизвестният адвокат Марин Марковски също потвърди, че престъпленията от омраза са престъпления против правата на гражданите. Според закона такива престъпления са когато чрез слово, печат или друго средство за масова комуникация се проповядва дискриминации или расистко отношение към хората, които изглеждат по друг начин.

„Примерно към афро-американци, роми, китайци. Това обхваща и гейовете, но това е в една друга рубрика. Които се основават на раса, народност, етническа принадлежност, се наказват с лишаване от свобода от една до четири години, а за гейовете е в един по-друг текст", каза Марковски.

Може ли да посочите някои примери за такова дело, за да стане ясно?

Прокуратурата не образува такива. Общо взето в битката за хляба на хората много не се занимават с това да подбуждат някой към унищожаване на имот, защото той е различен. Имаше един случай в София, където бяха снимали по телевизията: „Да избием българите", носеха едни брадви, колове. Имаше една много голяма маса хора, които с тези си викове извършваха това престъпление, но полицията прецени, че тактиката на успокояване на тълпата налага да не ги преследват и така остана.

Някои хора намесват и Катуница като такъв казус - престъпление от омраза.

Тази агресия е насочена към конкретни хора. Относно случая Катуница, за да бъда точен, трябва да знам точните изрази, кой ги е отправил, но такъв текст има. Между другото санкцията там не е лека - от една до четири години. Въпросът е бутането на къщата на Кирил Рашков дали е поради факт, че той е циганин, или е поради факт, че неговите внуци или техен гавазин е сгазил българин, или пък е един от съселяните. Така че ако има личният мотив, а не е свързан с расата, тогава няма на лице такъв състав. Този текст много внимателно трябва да се прилага. Аз разбирам, че в ЕС има една тенденция да се защитават правата на малцинствените групи, както и на гейовете, но това трябва да става разумно. Тези хора си имат своите права. Не могат да бъдат малтретирани, не могат да бъдат бити, не могат да им бъдат чупени къщи и коли само, защото са различни от останалите. Това е принцип на цивилизованост.

Според един от адвокатите на Цар Киро Васил Марков в България има толкова много расисти, колкото никъде по света. Адвокат Марков се закани преди време, че ще заведе дело именно за дискриминация срещу хората от Катуница за наслагване на етническа омраза. Ако тръгне подобно дело, то вероятно ще е първото в България.

„Тепърва ще стават известни тези неща, защото тепърва започвам да водя тези дела за дискриминацията. Някой ще излезе в най-гледаното време по телевизията и ще каже: „Тези мръсни цигани ако се върнат, ще ги убием." Тези хора, които излизат по телевизията имат имена, а не прокуратурата да ми каже да я сезирам. Какво значи да те съзирам аз? Ти прокурор ли си, какъв си?!", каза Марков.

Кажете имена!

Това са жители на село Катуница. Ако влезете в интернет, там те казват: „Ще убием тези мръсни цигани!", „Ще извикаме тези...", „Ще извикаме онези..." Това какво е, не е ли насаждане на етническа омраза? Но не, те не били против циганите. Глупости! Оказа се, че в България има толкова много расисти, колкото никъде другаде по света. Аз си мислех, че мразим само негрите, а се оказа, че ние мразим всеки, който не е българин.

Социалната среда е най-важното нещо при формирането на личности, склонни към престъпления от омраза. Това са хора, които са комплексирани и искат да доминират. Такова е обяснението на психолога Магдалина Банчева, която е работила по много тежки криминални случаи.

„Много е важно самото дете в каква среда е израства - дали е пълно семейство, или е с един родител възпитано детето. Една част от характеропатиите, които всеки човек има малко или много, има и агресия, положителни и отрицателни черти, тях, без да искаме ги проектираме върху собствените си деца. Само по себе си това престъпление е много индивидуално. Чрез агресия и силен афект, както го наричаме ние, може да се направи престъпление, но това не значи, че самата личност има психично заболяване. Най-вече комплексите, които развива някой, личност, която иска да доминира, да бъде забелязан. При извършване на това престъпление някои пък не се осъзнават за момента, ако е подплатено с алкохол или психотропни вещества", обясни Банчева.

Опасностите, които крият този род престъпления не са малко и е важно да не се пренебрегват. Това подчерта дознателят Николай Цанчев.

„В България населението, което е с различна от християнската религия, с различна от бялата раса принадлежност, или с различен етнос от славянския, никак не е малко. Определено става въпрос за може би около 2 млн. души. Ако приемем, че радикални групи от обществото бъдат оставени да вършат такива престъпления и ако конкретни хора и организации бъдат оставени да проповядват нетърпимост спрямо различните, това буквално би могло да взриви да го наречем етническо-религиозния мир, който цари иначе в страната", обобщи Цанчев.