Оставката на Андрей Иванов е политически театър според опозицията
Оставката на Андрей Иванов е политически театър според опозицията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

На 11 януари Цветан Цветанов съобщи за оттеглянето на Андрей Иванов като председател на СОС на пресконференция в централата на партията. Цветанов обясни, че Иванов е пожелал да бъде освободен във връзка с медийни публикации, уличаващи го в лобизъм. Самият Иванов отрече публикациите в пресата.

В предаването „Кой говори" Калоян Паргов, общински съветник от БСП, нареди сред прегрешенията на Андрей Иванов непрозрачността и непубличността, при управлението на процесите в Столична община. Той обясни, че срещу Иванов е имало множество сигнали: „От 2008 година прословутата поръчка за информационна система, не беше изчистено името му за тези 120 години стаж, с имотите му и как той лобира в полза на фирми, близки до него, депутати, съпругата и т. н. От това лято беше случаят с Общинска банка, не стана ясно кой носи отговорност за забавянето на решението да се върне Общинска банка на общината, както и сигналите за Софийска вода, подадени от френски инвеститори. След 2009 година ролята на Иванов се засили много, той стана едноличен лидер в дирижиране на процесите, разпределяне на порциите, всичко, което доведе до конфликт. Има две лобита - едното е свързано с Фандъкова, което засили своето присъствие и численост след победата на изборите, и другото е на Андрей Иванов, което е силно икономизирано и е свързано и с транспорта, и с рекламите", заяви Калоян Паргов.

Той допълни още, че няма нищо против новия председател на СОС Елен Герджиков, но имайки предвид, че той е от обкръжението на Андрей Иванов, който си запазва мястото на общински съветник, едва ли нещо ще се промени, а оставката на Иванов е политически театър.

Оставката на Андрей Иванов беше истински политически фарс, категоричен бе Прошко Прошков, общински съветник ДСБ. Той допълни, че многократно е посочвал своите резерви към работата на Андрей Иванов, свързани със системата за електронно управление на общината, с начина му на работа и задържането на доклади. „Иванов всъщност управляваше общината, общинският съвет беше машина за гласуване на преписки и на точки. Влиза нещо, безпардонно, няма дебат, няма политика", заяви Прошков.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова обясни, че около позицията на Андрей Иванов е имало напрежение, но лично тя не е имала забележки към работата му и колегите й в групата са се чувствали добре. Тя категорично отрече да е имало лобита или разцепление в ГЕРБ.

Целият разговор в „Кой говори":