Нима научихме нещо ново за България?!
Нима научихме нещо ново за България?! / снимки: Reuters

Крими-поредицата на Уикилийкс е истинско пиршество за читателите и шок за политическия елит, включително в София. Но нима светът научи за България нещо, което не беше отдавна известно - пита Еми Барух.

Общественото мнение се раздели на две, след като Уикилийкс изпълни заканата си и започна да снабдява света с информация от кухнята на американската дипломация. Това разделение напомня по някакъв начин противопоставянето на поколенията в управленските елити. Според "старите" е нарушен дрескодът на дипломацията. Според "младите" - случилото се е начало на неминуемия разпад на империите.

Диагноза за хроничните болести на България

Една от най-разпространените негативни реакции на визираните до тук е от същия порядък, като тази на доброволците в експеримента Биг Брадър, които - веднъж влезли в Къщата - сякаш забравят, че са постоянно наблюдавани и реагират срещу публичните коментари на тяхното поведение.

Нарушен ли е "кодът на доверие" в световната политическа сцена? Хайде да си представим, че имаме достъп до секретните документи, които си разменят дипломатическите мисии на Франция, Англия, Израел, Пакистан, Турция, Китай... Ще открием подобно старание и сходни намерения. А там, където те отсъстват, вероятно става дума за лош професионализъм.

Ще открием, че въпреки качествено различния характер на отношенията между бившите противници от епохата на Студената война, методите за събиране на информация не са се променили и за това има основателни причини. Ще открием впрочем, че американските дипломати си вършат прекрасно работата.

Нима светът днес научи нещо, което не беше публично известно? Че руският президент Медведев е "безличен", а премиерът Путин е "куче-водач"? Че Саркози е "вулгарен, несигурен, фиксиран в собствената си популярност", че италианският премиер се държи като плейбой и не си "почива достатъчно" (както буквално е написано в документа) заради нощните си предпочитания?

И нима научихме от Уикилийкс нещо ново за родна България? В крими-поредицата на сайта България затвърждава своя имидж пред света като държава, в която има корумпиран политически елит, манипулация на медиите, участие на частни бизнесмени в икономическото планиране, извънбюджетни финансови потоци към политиците, зависимост от руските интереси, небалансирана енергийна политика, лични отношения между българските лидери и руските бизнесмени, непрозрачни източници на пари за политическите кандидати… Пак питам - нима научихме нещо ново?!

Следва продължение с гриф "строго секретно"

Инструкциите към мисията на САЩ в София са диагноза за хроничните болести на днешна България. Друг е въпросът за недопустимите методи, които предполагат събиране на лична информация и дори биометрични данни на висши политици - тема, която от тук нататък предстои да бъде обсъждана на форуми, до които българският елит едва ли има достъп.

За част от същия този български елит днес Хилари Клинтън е нещо като кошмар. Най-вероятно поради опасението, че след първата порция от документи за състоянието на демокрацията в страната, следва продължение, подредено старателно в папки с гриф "строго секретно", в които под ключовите думи "корупция на елита" има имена, дати, факти и цифри.

Нима научихме нещо ново за България?!
netinfo


Ето защо отправям няколко препоръки към "елита":

- анализирайте внимателно всичко, което вече бе публикувано, и всичко, което предстои да бъде публикувано. Освен актуализирана политическа карта на съвременните международни отношения, този информационен масив следва да се чете и като наръчник за това как не бива да се държите в обществото:

- къде не бива да носите личното си оръжие;

- как не трябва да лъжете;

- с кого е неразумно да се срещате;

- кои думи не е редно да употребявате в публичните контакти;

- на чии разноски не е препоръчително да пътуване;

- кои покани по-добре да не приемате;

- на коя трапеза не бива да сядате;

- от кого не бива да приемате подаръци;

- в чия компания не е хубаво да замръквате...

Не забравяйте, че живеем на светло

Защото: Живеем "на светло", образът, който имате пред света, все по-малко зависи от "гримьорите". В условията на съвременните комуникации е невъзможно публичните личности да присъстват зад някакви моментни маски на приличие. Да се представяш за друг е разточителен лукс, краткотраен продукт с временна рентабилност.

За съжаление това все още не значи, че благородството и добросъвестността ще излязат на преден план в критериите, според които един човек се издига в политическата йерархия. Но да се надяваме, че с това пиршество на тайните Уикилийкс постави началото на потребността от повече почтеност, дами и господа!