Намерения на европейски страни относно признаването на независимо Косово
Намерения на европейски страни относно признаването на независимо Косово / снимка: Sofia Photo Agency

Ден след като Косово обяви независимост, някои страни членки на ЕС вече обявиха намеренията си за признаването на новата европейска държава.

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че британското правителство е решило да признае независимостта на Косово и ще го направи довечера, предадоха световните агенции. Според Милибанд поне половината от 27-те членове на ЕС ще признаят косовската независимост още тази седмица.

Шведският министър на външните работи Карл Билд изрази увереност, че голямото мнозинство от страните на ЕС ще признае под една или друга форма косовската независимост до месец, предаде Франс прес.

Френският дипломат номер едно Бернар Кушнер каза, че Франция е готова да признае независимостта на Косово.

Италианският първи дипломат Масимо Д'Алема също обяви, че Италия има намерение да пристъпи към признаване на независимостта на бившата сръбска провинция.

Германското правителство ще се събере в сряда, за да признае косовската независимост, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Неговата австрийска колежка Урсула Пласник също каза, че в сряда австрийският кабинет ще обсъди въпроса за признаването на косовската независимост.

Финландия има намерение да признае независимостта на Косово и започва подготовката, за да го направи, увери говорителят на финландското министерство на външните работи Юха Кристила.

Датският външен министър Пер Стиг Мьолер посочи, че Дания ще признае новата държава Косово в четвъртък или в петък заедно с още между 12 и 15 еврочленки.

Полският външен министър Радослав Шикорски обяви, че Полша се подготвя да признае независимостта на Косово.

Намерението на Белгия за признаване на косовската независимост беше потвърдено от белгийския дипломат номер едно Карел де Гутх.

Българският външен министър Ивайло Калфин заяви, че България ще установи отношения с Косово в рамките на няколко седмици.

Чехия обяви, че няма да бъде в първата вълна, която ще признае косовската независимост.

Съседката й Словакия вече обяви, че не вижда начин да признае независимостта на бившата сръбска провинция.

Румъния обяви провъзгласяването на независимостта на Косово за незаконен акт.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви, че Испания няма да признае едностранното обявяване на независимостта на Косово.

Кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркули определи независимостта на Косово като юридически невалидна и заяви, че тя представлява нарушаване на териториалната цялост на Сърбия. (БТА)

Австрийският канцлер Алфред Гузенбауер заяви, че  австрийското правителство ще приеме утре решение за признаване на едностранно обявената независимост на Косово. Вече има реалности, които Австрия признава, каза Гузенбауер на нарочна пресконференция.