Le Temps: Тъмната страна на режима Борисов
Le Temps: Тъмната страна на режима Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Насред предизборната кампания медиите разкриха разговори, достойни за мафията между бившия премиер Бойко Борисов и неговия клан. В тях става дума за секс, дрога и мрежи на влияние", пише швейцарският всекидневник Le Temps.

Ето част от коментара, публикуван в Le Temps:

Действието се развива на 15 април в дома на бившия български премиер Бойко Борисов на хълмовете в Банкя - шик предградие на София в полите на планината. Разкритията в пресата от миналата седмица повдигнаха в България полемика, която не спира да набъбва. Два месеца изминаха от изненадващата оставка на правителството Борисов след няколко седмици на социално недоволство.

На хоризонта се открояват извънредни парламентарни избори, които ще се състоят на 12 май. Двамата мъже, които чакат в хола на премиера имат други притеснения. Те чакат "боса" да се събуди - така те наричат Бойко Борисов. Първият - бившият министър на земеделието Мирослав Найденов - е преследван от правосъдието за корупция, а вторият - шефът на софийската прокуратура Николай Кокинов - е дошъл да се жалва от новия главен прокурор Сотир Цацаров, избран в края на 2012 г., който не му дава вече да разминира "чувствителните" дела, като това на министъра. "Не се смей, ти си го избра" - казва той на Бойко Борисов, който се изявява като истинския му началник. Триото вече е в пълен състав и си говори "на ти".

Гардовете сервират напитки, донасят пури. По своята същност разговорът, който следва и който един от присъстващите е записал, е достоен за култовия филм на Копола "Кръстникът". Става дума за секс, за търговия с влияние, за нарушения на закона и по-общо: за пълно презрение към институциите на една демократична държава, в полза на една пирамида от зависимости, на върха на която се намира "босът". Няколко дни след провеждането на разговорите, аудио записът мистериозно кацна на бюрата на няколко медийни редакции. Нито един от тримата разговарящи не отрече тяхната автентичност.

Бившият премиер се задоволи с възмущение, че са го подслушвали "и в тоалетната". Софийският градски прокурор обаче беше незабавно отстранен от длъжност. Наречен от пресата "Седянката в Банкя", този епизод е нещо като апогей на една дълга серия от разкрития, едни от други по-притеснителни, за задкулисието на правителството Борисов, което редовно е хвалено от европейските партньори за политиката на бюджетни икономии и усилията да се бори с мафията.

В края на март лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев предаде на прокуратурата дебела папка, съдържаща според него, всички доказателства за един "Български Уотъргейт".

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бил наредил стотици нелегални подслушвания на опозиционни политици, бизнесмени и журналисти. Това е ставало с неизвестна до момента процедура: мини-ванове екипирани със сложни антени обикаляли по улиците на София, за да прихващат телефонни разговори и интернет потоци. Прокуратурата, която призна за "експлозия" на законните искания за подслушвания - повече от 150 000 за три години - не е знаела нищо. Една от тези коли беше арестувана от прокурорите и четирима полицейски началници отстранени от длъжност. (Le Temps)