Кулишев: Проверяваме четири случая на подкупни служители
Кулишев: Проверяваме четири случая на подкупни служители / netinfo

Интервю на Миглена Георгиева с Христо Кулишев, директор на Регионална митническа дирекция – София

Доброволно ли напусна „Митниците” Георги Георгиев –Пурата?

Доброволно.

Това негово доброволно напускане спира ли всички възможности за разследване на служебната му дейност оттук нататък?

Георги Георгиев подаде молба да бъде освободен от заеманата длъжност, но това не означава спиране на разследване на служебната му дейност досега, напротив, разпоредих проверка но отдел „Инспекторат” към Регионалната митническа дирекция - София, която върви в момента. Надявам се, в края на тази или в началото на другата седмица да имаме резултати.

Защо Радослав Живков-Джими бе преместен в сектор „Архив” на митницата на аерогара „София”?

Радослав Живков е преместен в сектор „Архив”, за да бъде изваден от оперативна дейност, което ще помогне на проверката.

За него подали ли сте вече информация в Инспектората, разпоредили ли сте проверка и на неговата дейност?

Да, проверката обхваща дейността и на Георги Георгиев и на Радослав Живкав.

Говори се, че двамата набедени митничари са набедени от други техни колеги, които също работят по контрабандните канали. Как ще коментирате това?

Всичко това се надяваме да бъде установено от проверката, която и в момента тече, но повече от това не мога да коментирам.

Това означава, че следващата седмица вече може да има официална информация за това, кой кого е предал, кой с какво се е занимавал, какви канали са минавали през него?

Да, надявам се, че към началото на следващата седмица ще имаме яснота.

Г-н Кулишев, Вие имате ли възможност да потърсите отговорност от преките началници на двамата митничари?

Аз имам задължението да потърся такава в зависимост от резултатите от тази проверка.

Докато не излезе решението на Инспектората, Вие не можете да предприемете никакви действия, тъй като нямате улики срещу двамата?

Не, тук става дума не за решения, а за констатации на Инспектората от тази проверка и в зависимост от тях, мое задължение е при необходимост да потърся отговорност и от преките началници на двамата служители.

Освен залавянето на директорката на Митница „Горубляне” и разкритията за Пурата и Джими при Вас има ли информации и за други подкупни служители?

Да информация имаме, която обаче не мога да си позволя да коментирам. Вървят проверки и от Инспектората на Регионална митническа дирекция – София и от Инспектората на Агенция „Митници”.

Колко проверки вървят?

Не мога да Ви кажа точния брой на случаите, които проверява Агенция „Митници”, при нас има четири случая, които проверяваме. Имаме създадена организация за подаване на сигнали от граждани във всяка митница, имаме поставени кутии със съответните обозначения и всички сигнали се проверяват.

Но по четири вече вървят проверки?

Да, проверяваме четири случая, а вече какво ще се установи предварително не мога да кажа, но имаме четири проверки, именно по сигнали от граждани.

В тези четири не влизат изброените по-горе случаи – за Пурата, Джими и директорката на „Горубляне”?

Не, не.

Те са отделни?

Да, напълно отделни.

А за какво се проверяват?

За сигнали на граждани за корупция и за съмнения за корупция, за нарушаване на трудовата дисциплина, за много неща, които повече от това не мога да си позволя да коментирам. Когато приключат проверките, тогава ще мога да кажа.

Кога Инспекторатът Ви информира за проверките на служителите, които започва сам?

Редът е такъв: проверките, които осъществява Инспекторатът на Регионалната митническа дирекция – София, разпореждам аз и след приключване на проверката представят отчетен доклад за проверката с констатации и препоръки.

А имате ли уволнени служители за корупция?

За съжаление, има, да. За тази година има седем, уволнени за дисциплинарни нарушения. Няма формулировка за корупция нито в Кодекса на труда, нито в Закона за държавния служител. Дисциплинарно са уволнени седем човека.

Но това дисциплинарно уволнение при вас го считате за уволнение за корупция?

Не, не точно, има грубо нарушаване на трудовата дисциплина, на моралния кодекс на митническия служител, това е така комплексно, но бихме могли да кажем, да, за корупция.

Кога при Вас се получи информацията за Джими и Пурата – преди репортажа по Нова телевизия или след това?

Публикации за двамата вървят от две-три години, по вестници имаше и снимки и така нататък. Направихме проверки, но нищо, което да даде основание на Агенция „Митници” да ги освободи, не беше установено. Сега единият напусна доброволно. За другия върви проверката, ще видим какво ще установи и съответно ще има реакция от страна на работодателя.

Това означава, че на Вас съдът Ви влияе до някъде не много добре, защото, до колкото си спомням, шефката на „Горубляне” беше уволнявана няколко пъти и след това възстановявана от съда на работа.

Аз не бих могъл да определя решението на съда като влияние върху нас. Просто така е преценил съдът, аз нямам право да коментирам. Може би не са били достатъчно аргументирани заповедите за уволнението.