/ БГНЕС
Това крах ли е или не е крах? Шокът, който разтърси Уолстрийт в понеделник и се разпростря по световните пазари предизвиква страх от отрицателна спирала, но сегашната икономическа стабилност по-скоро дава основание да се твърди, че това е временен пристъп на слабост.

Индексът Дау Джоунс се повиши

Сривът на борсата в САЩ след месец на еуфория бе силно впечатляващ и поражда тревоги. Опустошителните му последици се усещаха все още и във вторник, 6 февруари, със загуби по азиатските и европейските борси.

Уолстрийт
БГНЕС

"Отдавна не бяхме виждали колебания от такъв мащаб и в този смисъл това е травматизиращо. Мнозина инвеститорите бяха забравили, че пазарите могат да вървят надолу", признава Жан-Франсоа Робен, експерт по облигациите в банката Natixis.

Вълната се надигна в петък с новината за значително увеличение на заплатите на американците през януари, която съживи опасенията от ускоряване на инфлацията и от вдигане на лихвите. Всичко това бързо придоби конкретно измерение с повишаване на лихвите на дълговия пазар, а САЩ бяха в челната редица.

Тези опасения са породени най-вече от страховете на инвеститорите, че централните банки ще приключат по-скоро от очакваното мерките в подкрепа на икономиката, след като дълги години те изливаха огромни потоци свежи пари.

"Защитени от централните банки и тяхната щедрост, инвеститорите свикнаха с ниски лихви по кредитирането, както и с ниска инфлация и стабилност", отбелязва Жан-Луи Мурие, икономист от посредника Aurel BGC.

"Ефектът на овчия инстинкт"

Сегашната конфигурация на пазара, без големи колебания, породена от вездесъщността на паричните институти, "която допринася за овчите ефекти, обяснява, между другото в голяма степен, мащабът на отклонението, коментира Робен. Вездесъщността обаче си остава мажоритарна.

"Можем да кажем, че става дума за корекция, не мисля че това е панически вятър", коментира на пресконференция Жан-Лоран Бонафе, генерален директор на BNP Paribas. Според експертите пристъпът на треска разкрива най-вече "психологията на пазара", както отбеляза Кристофър Дембик, отговарящ за икономическите изследвания в Saxo Banque.

Именно това измерение обаче подхранва риска и в този смисъл следващите сесии ще бъдат решаващи. "Понякога пазарите са склонни да си създават собствена реалност", отбелязва Венсан Жувинс, стратег на JPMorgan AM. И допълва: "Активизирането на инфлацията и повишаването на лихвите по кредитирането вече бяха станали теми, които трябва да се следят", и в този смисъл новината от петък за заплатите "може да изглежда лесно извинение".

Защото "обективно няма условия за истински крах", коментира той, подкрепяйки мнението на повече експерти. "На икономическо равнище нищо не се е променило. Тъкмо обратното, най-новите показатели само потвърждават, че световната икономика остава стабилна", допълва той.

"Здравословна корекция"

"Пазарите продължават все още да са под въздействието на травмата от 2008 година, когато избухна най-тежката финансова криза за последните 30 години. Сега обаче не сме 2008 година. Няма никаква причина за паника. Резултатите на компаниите се повишават. Индексите за активността достигат максимални стойности от десетилетия", посочва и Робен. На този етап "сегашната корекция е по-скоро здравословна", допълва той.

Мнение, което изразяват много играчи на пазара, след като индексът на Уолстрийт Стандард енд Пуърс 500 отчете през януари най-доброто си годишно начало от 1997 година.

Уолстрийт
БГНЕС

Връщането към реалността в същото време е безапелационно. "Инвеститорите се опасяват, че активите, определяни като рискови, наистина могат да се окажат рискови", подчертава Мурие. "Има сила, която иска да ни припомни някои неща", отбелязва Робен. Според него тези събития припомнят, че "инфлацията и колебанията не са изчезнали или пък че централните банки няма да бъдат винаги под ръка".

При все това, допълва той, "тази корекция предоставя най-вече благоприятни възможности: на това равнище стойностите от CAC 40, например, не са скъпи, особено през перспективата на корпоративните резултати и растежа в Европа, така че сега по-скоро се разкрива изгодна възможност да се купуват акции".

Анжелина Булестеикс, Франс прес
БТА