/ iStock/Getty Images
Омикрон, новият и непроучен още достатъчно добре вариант на коронавируса SARS- CoV-2, уплаши света, стресиран и без това от продължаващата вече близо две години пандемия. Първата реакция на някои държави на поредния удар на заразата бе затваряне на границите и спиране на полетите от страни от южната част на Африка, откъдето този път биха тревога за много бързо разпространяващ се вариант.
Шефът на BioNTech за новия вариант на вируса Омикрон

Но ще помогнат ли този тип мерки в нашия толкова глобализиран и мобилен свят? Не, казват здравни експерти и лекари и за пореден път предупреждават - трябва по-агресивно да се работи за разширяване на ваксинацията в по-бедните страни. "Докато не ваксинираме достатъчно хора, това ще се случва отново и отново", подчертава в интервю за вестник "Вашингтон пост" Гленда Грей, ръководителката на Южноафриканския съвет за медицински изследвания.

Най-големият проблем, който спъва усилията за ограничаване на пандемия, е дисбалансът между богатите държави, които имат достатъчно ваксини, включително за бустерни дози, и много по-бедни региони, които се мъчат да се сдобият с ваксини и имат проблеми с доставката и разпределянето им.

Доц. Мангъров прогнозира, че Омикрон ще сложи край на пандемията

Само 6 на сто от населението на Африка, а то е около 1,2 милиарда - е напълно ваксинирано. За сравнение - в ЕС процентът е около 66, а в САЩ - около 59. Има програма на СЗО, която да помага за разпределение на ваксините срещу ковид за нуждаещите се страни, но често, както и в Южна Африка, проблемите опират и до транспорта, и достигането до отдалечени райони. А и до нежеланието на хората да се ваксинират, подклаждано от апатията и убеждението, че нещата не са толкова зле, казва Грей.

В Република Южна Африка по официални данни ваксинирани срещу ковид са повече от 35 процента от населението, което е два пъти по-малко от 67-те процента, които страната си беше поставила като цел за 2021. Явно нещата не вървят добре, щом този месец, но преди да гръмне новината за Омикрон, правителството каза, че ще забави доставките на препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Джонсън и Джонсън", тъй като по-малко хора се ваксинират. Докато се опитваме да се справим с очевидния проблем - ниското ваксинално покритие, никога няма да успеем да ограничим новите варианти.

И отново за ограниченията в пътуванията. По данни на СЗО първото потвърдено заразяване с Омикрон е от проби, взети на 9 ноември, което значи, че взетите миналата седмица вече са били "закъснели" и не могат да спрат разпространението на вируса по света, смята Джефри Лазаръс, професор по здравни системи и политики в Института за глобално здраве в Барселона. Ограниченията на пътуванията дават фалшиво чувство за сигурност, казва той и съветва по-добре да се мисли за по-строги предпазни мерки за пътуващите.

Според експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Дали забраните за пътувания решават проблема, или усилията трябва да се насочат към ваксинацията? Ако погледнем осемте африкански страни, които първи попаднаха под ударите на забраните /Република Южна Африка, Намибия, Лесото, Есватини, Зимбабве, Ботсвана, Малави и Мозамбик/, нито една от тях не е ваксинирала дори една трета от населението си, а в Малави процентът е под десет, става ясно от сайта Нашият свят в данни.
Тревогата от бързото разпространение на Омикрон и извън Африка - вече е установен в 20 страни - и необходимостта от разширяване на ваксинацията отново насочи вниманието към един сякаш позабравен, поне за богатия свят въпрос - настояването на много страни да се премахнат, поне временно, патентите за производство на ваксини. Тези дни отново го поставиха Република Южна Африка и Индия, които са начело на тази кампания. Само че Европа не отстъпва, защитавайки интелектуалната си собственост, пише вестник "Политико". Богатите страни казват, че защитата на интелектуалната собственост е абсолютно необходима, за да може фармацевтичните фирми да имат средства за проучвания и иновации, а това в ситуацията на пандемия е дваж по-важно. Само че развиващите се страни контрират, че патентите усложняват лесния достъп до лекарства и усложняват битка, която е важна за целия свят.

В дискусията за отговорността на развития свят се включи и бившият британски премиер Гордън Браун, който сега е посланик на СЗО. В статия във вестник "Гардиън" той разкритикува богатите, които трупат запаси от ваксини, а не са изпълнили обещанията си да помогнат на тези, които имат нужда от тях. Западни държава унищожават останали им дози с изтекъл срок на годност, а бедните страни нямат ваксини. Ако сте просрочили ваксина, на практика рискувате нечий живот. "Неспособността ни да дадем ваксини на хората в развиващия се свят сега отново ни преследва", предупреждава Гордън Браун.

Какво да се прави? Налага се изводът, че тъй като пандемията е глобална заплаха, трябва да има и общи усилия и стратегия.