Ваксината срещу коронавируса на "Pfizer/BioNTech" вероятно ще осигури силна защита срещу всякакво тежко протичане на COVID-19, причинен от новия вариант на вируса Омикрон, каза главният изпълнителен директор на германската компания "BioNTech" Угур Шахин пред Ройтерс.

През следващите две седмици ще бъдат извършени лабораторни тестове, за да бъде анализирана кръвта на хора, които са с поставени две или три дози от ваксината "Комирнати" на "BioNTech", за да се определи, дали антетелата в кръвта им неутрализират варианта на вируса Омикрон и това ще даде отговор на въпроса, дали са необходими нови ваксини.

Moderna: Ваксините се предават пред Омикрон

"Смятаме, че е вероятно тези хора да имат сериозна защита срещу тежко протичане на заболяването, предизвикано от варианта Омикрон", каза съоснователят на "BioNTech" Шахин. Той уточни, че под тежко протичане на заболяването разбира случаи, изискващи настаняване в болница или в интензивно отделение.

Шахин каза пред Ройтерс, че очаква лабораторните тестове да покажат известен спад в степента на защита, осигурявана от ваксината срещу леко и умерено протичане на COVID-19, причиняван от варианта Омикрон, но точните параметри на тази загуба на част от защитата е трудно да бъдат прогнозирани.

Според експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Компанията "BioNTech" в спешен порядък работи над усъвършенствана версия на своята ваксина, макар че още не е ясно дали тя ще бъде необходима, добави Шахин.

Той каза, че поставянето на трета бустерна доза ваксина вероятно ще осигури допълнителна степен на защита срещу варианта Омикрон и тежкото протичане на предизвикан от него COVID-19 в сравнение с имунния отговор на хората, които са преминали само основния курс на имунизация с две дози ваксина.
БТА