Година и осем месеца ще лежи младеж, убил момиче на пътя
Година и осем месеца ще лежи младеж, убил момиче на пътя / снимки: DarikNews.bg, Стара Загора
Година и осем месеца ще лежи младеж, убил момиче на пътя
52758
Година и осем месеца ще лежи младеж, убил момиче на пътя
  • Година и осем месеца ще лежи младеж, убил момиче на пътя

Една от малкото ефективни присъди за причиняване на смърт на пътя получи 19-годишен младеж от радневското село Трънково. Стоян Стоянов бе осъден да лежи година и осем месеца в затвора и бе лишен от правото да шофира четири години от Старозагорския окръжен съд. През миналото лято, два месеца след като бе получил шофьорска книжка, той уби с колата си 17-годишна девойка, която бъбрела със свой приятел, седнала на пейка пред дома си в село Знаменосец, община Раднево.

Трагичният инцидент, в който загуби живота си 17-годишната Даяна Колева, стана на 29 юли миналата година. Току-що завърналата се за лятна ваканция от Испания девойка, седнала да поговори със свой приятел на пейка на тротоара пред семейната къща. Разговорът им прекъснал завинаги лек автомобил „Форд Мондео", с който шофьорът и група негови приятели отивали на дискотека в съседния град Раднево. Колата излетяла внезапно от завоя и връхлетяла върху двамата. Даяна загинала на място. Като по чудо приятелят й Тихомир се отървал с леки наранявания.

Със 106 км/ч, при ограничение от 40 км/ч, навлязъл в завоя неопитният шофьор Стоян, установила тройната авто-техническа експертиза. Загубил управление заради високата скорост, сега младежът само безпомощно клати глава на въпроса какво точно се е случило. Роднините му твърдят, че след трагедията се е поболял от стреса. Влизал от болница в болница.

Година и осем месеца ще лежи младеж убил момиче на пътя
netinfo

Пред съда Стоян (на снимката) призна напълно вината си и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

Тъй като загиналото момиче дори не е било участник в движението и няма абсолютно никаква вина за инцидента, довереникът на почернените й родители адвокат Ганчо Баев поиска от съда максималната присъда от шест години затвор, които с редукцията заради съкратеното следствие се намаляват с една трета и стават четири години. Настоя и книжката на Стоян да бъде отнета за седем години. За да има присъдата възпитателен ефект, затвор от четири години и половина поиска и прокурорът по делото Петко Георгиев. Защитата на подсъдимия оспори твърдението, че килията ще повлияе възпитателно на младежа и пледира за условно наказание с максимален изпитателен срок. Адвокатът помоли съдът да не се влияе при решението си от обществените настроения и натиск.

Съдът взе предвид младостта на Стоян и досегашното му примерно поведение, но отчете като отежняващо вината обстоятелство крехката възраст на жертвата му и неговото арогантно и самонадеяно поведение на пътя, само два месеца след като е взел шофьорска книжка.

„Съжалявам много, не съм искал да се случи така", бяха последните думи на Стоян Стоянов преди да чуе присъдата си от година и осем месеца зад решетките на общежитие от затворнически тип.

На 23 април 2012 г. майката на Даяна - Йорданка Колева, чу думата на Окръжния съд. „Ще обжалвам", категорична е тя. Според нея младежът е трябвало да получи максималното наказание от шест години, предвидено в Наказателния кодекс. „И този размер трябва да бъде увеличен, но засега е толкова. Нима не трябва да искам шест, до кога ще сравняват децата ни със златни синджири. За кражба дори дават по-голямо наказание, ридае майката, според която присъда от година и осем месеца затвор е равносилна на условна.

Година и осем месеца ще лежи младеж убил момиче на пътя
netinfo

Въпреки че присъдата, която произнесе съдът, е една от малкото ефективни, присъждани за причиняване на смърт на пътя у нас, размерът й предизвика недоволството и на членовете на фондация „Безопасни улици от Валя", които присъстваха на заседанието на съда. С тях в съда в Стара Загора дойде и независимият депутат Калина Крумова. Почернените родители отново настояха за по-строги наказания за убийците на пътя. Да се вземат завинаги шофьорските книжки на тези, които причинят смърт при катастрофа, иска майката на убитата от мотор на пешеходна пътека Лора от Варна. „Това наказание ли е година и осем месеца в общежитие, ами да го вземем у нас на общежитие, да му покажем как се живее без деца", гневи се тя.

Почернената жена не може да се примири, че отнелият живота на дъщеря й мъж е сключил споразумение с прокуратурата за четири години условно, за което тя е научила от писмо. „Във Варна през изминалата година няма нито една ефективна присъда за подобно деяние, а прокурорът ме увери, че наказанието за убиеца на дъщеря ми е максималното", просълзява се жената.

Всички пострадали са категорични, че наказанията за нарушения на Закона за движение по пътищата трябва да се завишат. В превантивната им роля вярва и Султана Статева от София, чийто син също е намерил смъртта си при катастрофа.

Колата му била блъсната с голяма скорост от джип отзад. Още не е осъден. На 24 май вместо сватба, майката на загиналия 34-годишен мъж, ще му вдигне паметник за година от смъртта.

Година и осем месеца ще лежи младеж убил момиче на пътя
netinfo

Други новини от Стара Загора