Главният преговарящ с ЕС за Румъния: Предпазни клаузи след 2007г.
Главният преговарящ с ЕС за Румъния: Предпазни клаузи след 2007г. / netinfo

Румънският главен преговарящ с Европейския съюз Леонард Орбан не очаква в доклада на 26 септември Европейската комисия да препоръча налагането на ограничителни мерки за членството на България и Румъния. Това заяви самият той в специално интервю за “Дарик” радио, излъчено в предаването “България следобед”. “Не вярвам, че това решение ще бъде взето нито през септември, нито до края на тази година”, каза Леонард Орбан пред Светослав Иванов.

“Ние очакваме много ясно послание от Европейската комисия на 26 септември. Желаем да чуем ясна препоръка, че България и Румъния ще се присъединят към Съюза от 1-ви януари 2007 година”, категоричен е Орбан.

Тези думи на румънския главен преговарящ идват десет дни, след като Европейската комисия изпрати писмо до Букурещ, в което се изразява сериозна загриженост във връзка “с ангажимента на всички политически фактори в Румъния за ефективна, постоянна и необратима борба срещу корупцията по високите етажи на властта". Причината за писмото стана решение на румънският парламент, който не успя да прокара законопроект за създаване за Агенция за прозрачност.

“Тук не става дума за съмнения на Комисията в нашия капацитет да борим организираната престъпност и корупцията. Става дума за много важен законодателен акт, който трябва да бъде приет от румънския парламент. В този смисъл, ние гледаме на това писмо като на препоръка, която Европейската комисия отправя към парламента ни. Няма спор, че този закон ще бъде приет до края на годината” , изтъкна Орбан.

Що се отнася до датата за присъединяване, според румънския главен преговарящ, докладът ще излезе с положителна препоръка и за Румъния, и за България.

“Според мен няма да има предложение, засягащо конкретни секторни предпазни клаузи. Така че не мисля, че двете страни ще се присъединят към съюза в условията на влезли в сила ограничителни мерки. Комисията ще пожелае да продължи с натиска върху държавите ни, за да продължи скоростта на реформите в проблемните сектори. В този смисъл смятам, че ще има три засилени мониторинга над страните ни след 1-ви януари 2007” , прогнозира румънският държавен секретар.

Според него, не е много полезно Румъния и България да бъдат сравнявани. Всяка страна трябва да продължи с усилията, за да е готова за членството във възможно най-голяма степен. В момента не е от особена важност дали Румъния е по-подготвена от България, каза в заключение Леонард Орбан.