„Европейската палачинка” изглежда, че има две страни?!
„Европейската палачинка” изглежда, че има две страни?! / снимки: Gulliver/Getty Images

Дали ръководителите на ЕС са чували за „Плана Маршал” и ще помогнат ли реално на България за излизането от кризата?

С много мъст и национално презрение прочетох коментара на „Дойче Веле”, в който се отбелязва, че Германия ще поиска милиони от ЕС, полагащи се на България и Румъния, за да „нахрани” със социални помощи неграмотните и нискоквалифицирани нашенци. От Нова година те щели да „окупират” страната им.

Жалко за смешния плач, подхванат от Найджъл Фараж (на снимката в текста) и Клиф Диксън - апологетите на „европейското единство”, и доразвит от официалното германско радио. Но в него никъде не се говори за хилядите лекари, инженери и какви ли не специалисти, които изоставиха страната си, за да търсят по-добър живот на Запад.

Изглежда, че съвременните вождове на Европа не са чували за „Плана Маршал” и за онези години, когато президентът Хари Труман и генерал Маршал, тогава държавен секретар на САЩ, помогнаха на изпепелена Европа с 16,4 млрд. долара (по днешен курс не по-малко от 300 милиарда), за да възкръсне. Тогава Сталин и коминтерна отхвърлиха каквато и да е помощ за поробените от него страни, а Италия и Франция извадиха комунистите от правителствата си, както желаеше САЩ, за да вземат паричките. Единствено Испания, която по това време се управляваше от диктатора Франко, не получи и грош.

Връщам се назад в историята, за да припомня на господа управляващите в ЕС, че след като са ни приели сред тях и те трябва да сърбат попарата заедно с нас, а не да се чудят как да ни отсвирят по разни програми и ако може въобще да не ни дават пари. Нали говорим за европейска солидарност или това са само думи без никакво значение?

Европейската палачинка изглежда че има две страни
netinfo


За всичко са виновни най-вече и нашите управляващи, които чинно казват „йест” и приемат всичко, без да се противопоставят. Спомнете си как неотдавна унгарският премиер Виктор Орбан се озъби на чиновниците в Брюксел и ги попита дали са чували за социализма и ги отсвири с исканията им. Само че Полша, Чехия, Словакия и Унгария са географски по-близо до Запада и през страните им не бе минал така яко кръвожадният бацил на Сталинизма.

Прекрасната ни страна е в пълна разруха и ако в първите години на демократичните промени управляващите се задоволяваха с 10% комисионна, сега тя е повече от 30. Та кой нормален човек ще инвестира у нас?! Управляващи и чиновници грабят като за последно и няма кой да ги спре. Такова чудо няма никъде по света и в Европата! Навсякъде се краде, но с мярка, а като те хванат, веднага те отсвирват и обличат в раирана пижама.

Кажете ми кой от безбройните разбойници от групата на Али Баба у нас е попаднал в затвора?! За всички е ясно, че парите не миришат и могат да бъдат изнасяни много лесно зад граница в торби и куфари. Сега ЕС трябва да се намеси решително и както на разни африкански диктатори банковите сметки бяха блокирани и парите върнати, същото трябва да стане и с тези на българските велможи, които повече от 20 години ограбват народа ни.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се затвори кранчето! Но това е много трудно и ни се налага да ползваме сериозно чужда помощ. След Освобождението си внесохме цар Фердинанд. Добър или лош, е трудно да се каже, но той направи много за икономическото развитие на страната ни. Сега ни трябва не само нов „Плана Маршал”, но и комисари, които да следят за стриктното му изпълнение. Явно сами не може да се оправим.

Европейската палачинка изглежда че има две страни
netinfo

Това четиво е най-вече за посланиците, които всекидневно пишат докладите си за обстановката у нас. Какво са, примерно, 10 милиарда долари за нашия съюзник САЩ, ако иска да ни помогне?! Уж сме им стратегически партньор, а само с потупване по рамото дружба не се прави. Защо дават милиарди на Египет и други държави? В същото време двете техни електроцентрали ни скубят с най-скъпия ток. Не по-малко примери могат да се дадат и за страните от ЕС, които с безбройните си супермаркети изнасят милиони от страната ни. А родната земеделска продукция гние по нивята, защото парите, които се инвестират в селското ни стопанство, не са същите, както за останалите страни от съюза и цените им не са конкурентно способни. Та това ли е помощ и солидарност?!

Време е новите управляващи, които ще дойдат на власт след честни и демократични, предсрочни избори, в близките месеци, да поискат сериозна безвъзмездна помощ, не заеми, за да се промени реално животът на българина, а не парите за страната ни да отиват при хитреците, които се правят на загрижени за народа ни. Това двуличие Западът да запази за себе си! Излиза, че „европейската палачинка” има две страни, а за нас остава тази без шоколада.

Много важно е да няма повече във властта Сергейстанишевци, Лютвиместановци, Пламенорешарсковци, Бойкоборисовци и подобните на тях, които водят страната ни в 21 век към нова национална катастрофа. Гледам по телевизията разни момченца на контрапротеста, които не смеят да покажат лицата си и се питам - и те ли искат да се случи това?!

* Авторът е дългогодишен спортен журналист и издател