Мата Хари ще остане завинаги символ на шпионажа със своята екзотичност, безстрашие и сексапил.

Маргарета Гертруда Зеле, както е истинското име на Мата Хари, е родена през 1876 г. в холандската провинция Зееланд. Още от ранно детство Маргарет се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето холандци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант.

Семейните й проблеми започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банктрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и бащата заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4-те им деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета е на 15 години

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф МакЛеод. След 9 години неуспешен брак Маргарета се развежда с Рудолф и заминава за Париж, година по-късно се омъжва повторно. И вторият й опит за успешен брак завършва с развод.

През 1905 година Маргарета дебютира на сцената във френската столица под псевдонима Мата Хари. Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Прави гастроли в Монако, Германия и други европейски страни. По това време сексапилната брюнетка има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности, от които получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912, след което е завербувана като таен агент от Франция. Някои историци считат, че Мата Хари завършва немска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят.

На 13 февруари 1917 в Париж френското контраразузнаване претърсва хотелската й стая и макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за немците.

Процесът срещу нея е кратък и съдът я обявява за виновна. Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15-ти октомври.

Според някои тя е най-великата шпионка на ХХ век. Други я смятат за недоразумение в шпионажа. Сигурно е само едно, че от самото начало Маргарета е стопроцентова авантюристка и това превръща живота ѝ във вълнуващо и опасно пътешествие.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта

Стоянка Мутафова - една фурия на 94 (ВИДЕО)

Уолт Дисни - един необикновен творец

Иван Вазов - патриархът на българската литература